paź 15, 2019

Czy Polacy potrafią kupować jedzenie? Banki Żywności zapraszają na obchody 40. Światowego Dnia Żywności

Marnujemy żywność na potęgę – aż 1/3 produkowanego jedzenia kończy swoje życie na śmietniku.  Jak temu zapobiec i czy Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności jest rozwiązaniem problemu? O tym – i nie tylko –  powiedzą Banki Żywności już w najbliższą środę, 16 października, przy okazji jubileuszowych, bo 40. obchodów Światowego Dnia Żywności.

Światowy Dzień Żywności to ustanowione w 1979 roku przez ONZ święto mające na celu przybliżanie tematu globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem. Banki Żywności jak co roku będą hucznie obchodzić to wydarzenie i zachęcać do tego, aby szanować jedzenie. Jubileuszowa edycja będzie również doskonałą okazją do przyjrzenia się nawykom zakupowym Polaków i przedstawienia najnowszych danych dotyczących skali marnowania żywności w całym kraju. Prezentowane w dorocznym raporcie dane pochodzić będą z projektu PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności), któremu przewodniczy Federacja Polskich Banków Żywności. W ramach projektu instytucje badawcze – m.in. IOŚ-PIB czy SGGW badają skalę marnowania jedzenia w całym łańcuchu – tzw. „od pola do stołu”.

Najnowsze wyniki są alarmujące - zaledwie co 4 Polak od czasu do czasu kupuje „brzydkie” produkty (np. te w zniekształconych opakowaniach lub oderwane od kiści warzywa i owoce), a większość z nich nie chodzi na zakupy z listą i kupuje spontanicznie – co stanowi jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu marnowania żywności w gospodarstwach domowych. Dodatkowo mniej niż połowa Polaków sprawdza zawartość lodówki przed wyjściem na zakupy (41,9%).

Jesteśmy świadkami rewolucji w odżywianiu – hodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych, żywność „on the go”,  przetwarzanie odpadków – a równocześnie świat zdaje się nie zauważać problemu marnowania żywności. Chcemy temu zapobiegać, dlatego zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w lokalnych wydarzeniach związanych z obchodami Światowego Dnia Żywności i przyczynienia się do wzrostu świadomości tego problemu. – mówi Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Marnowanie żywności to biliony litrów straconej wody i ogromne ilości zmarnowanej energii. Szacuje się, że wyrzucając kilogram ziemniaków marnujemy 300 litrów wody. Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody. Zbliżające się obchody Światowego Dnia Żywności będą okazją do pochylenia się nad tym problemem.

Bank Żywności w Grudziądzu przygotował z tej okazji nie lada atrakcje:
- prezentacja na temat Niemarnowanie żywności na kranie projekcyjnym,
- rozdawanie materiałów promocyjnych,
- dyskusja w gronie zainteresowanych osób  n/t  niemarnowania żywności,
- zaproszenie do wspólnego przygotowywania przekąsek i ich degustacji,
- konkurs z nagrodami, zapraszanie publiczności do udziału,
- promocja Światowego Dnia Żywności przez przebranych za owoce i warzywa wolontariuszy,
- umożliwienie przekazania żywności osobom, dla których żywność w domu nie jest
oczywistością  poprzez zorganizowanie 1-dniowej zbiórki w markecie Carrefour,

- świętowanie umilane będzie poprzez wspólną degustację tradycyjnych już dla Banku Żywności tego dnia drożdżówek.

Tegoroczny Światowy Dzień Żywności wspiera strategiczny partner Banków Żywności – sieć Lidl. Wydarzenie jest również dofinansowane przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach projektu „Ekomisja -  nie marnuję”.

sty 3, 2024

Szanowni Państwo

„W związku z zakończeniem w dniu 31 grudnia 2023 r. projektu, pn. „Rodzina w Centrum 3” (RPKP.09.03.02-04-0068/20) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas w Grudziądzu przez okres 4 tygodni, tj. do 31 stycznia 2024 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są następujące usługi

- konsultacje i poradnictwo specjalistyczne,

- grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi.

Kontakt: Beata Wyczyńska-Hoppe tel. 692403905

lis 27, 2023
Podsumowanie działań w Listopadzie 2023 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Listopad 2023 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

1 warsztat wzmacniający kompetencje rodzicielskie, w trakcie którego odbywały się zajęcia animacyjne dla dzieci