Marnujemy żywność na potęgę – aż 1/3 produkowanego jedzenia kończy swoje życie na śmietniku. Jak temu zapobiec i czy Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności jest rozwiązaniem problemu? O tym – i nie tylko – powiedzą Banki Żywności już w najbliższą środę, 16 października, przy okazji jubileuszowych, bo 40. obchodów Światowego Dnia Żywności.
Światowy Dzień Żywności to ustanowione w 1979 roku przez ONZ święto mające na celu przybliżanie tematu globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem. Banki Żywności jak co roku będą hucznie obchodzić to wydarzenie i zachęcać do tego, aby szanować jedzenie. Jubileuszowa edycja będzie również doskonałą okazją do przyjrzenia się nawykom zakupowym Polaków i przedstawienia najnowszych danych dotyczących skali marnowania żywności w całym kraju. Prezentowane w dorocznym raporcie dane pochodzić będą z projektu PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności), któremu przewodniczy Federacja Polskich Banków Żywności. W ramach projektu instytucje badawcze – m.in. IOŚ-PIB czy SGGW badają skalę marnowania jedzenia w całym łańcuchu – tzw. „od pola do stołu”.
Najnowsze wyniki są alarmujące - zaledwie co 4 Polak od czasu do czasu kupuje „brzydkie” produkty (np. te w zniekształconych opakowaniach lub oderwane od kiści warzywa i owoce), a większość z nich nie chodzi na zakupy z listą i kupuje spontanicznie – co stanowi jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu marnowania żywności w gospodarstwach domowych. Dodatkowo mniej niż połowa Polaków sprawdza zawartość lodówki przed wyjściem na zakupy (41,9%).
– Jesteśmy świadkami rewolucji w odżywianiu – hodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych, żywność „on the go”, przetwarzanie odpadków – a równocześnie świat zdaje się nie zauważać problemu marnowania żywności. Chcemy temu zapobiegać, dlatego zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w lokalnych wydarzeniach związanych z obchodami Światowego Dnia Żywności i przyczynienia się do wzrostu świadomości tego problemu. – mówi Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Marnowanie żywności to biliony litrów straconej wody i ogromne ilości zmarnowanej energii. Szacuje się, że wyrzucając kilogram ziemniaków marnujemy 300 litrów wody. Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody. Zbliżające się obchody Światowego Dnia Żywności będą okazją do pochylenia się nad tym problemem.
Bank Żywności w Grudziądzu przygotował z tej okazji nie lada atrakcje:
- prezentacja na temat Niemarnowanie żywności na kranie projekcyjnym,
- rozdawanie materiałów promocyjnych,
- dyskusja w gronie zainteresowanych osób n/t niemarnowania żywności,
- zaproszenie do wspólnego przygotowywania przekąsek i ich degustacji,
- konkurs z nagrodami, zapraszanie publiczności do udziału,
- promocja Światowego Dnia Żywności przez przebranych za owoce i warzywa wolontariuszy,
- umożliwienie przekazania żywności osobom, dla których żywność w domu nie jest oczywistością poprzez zorganizowanie 1-dniowej zbiórki w markecie Carrefour,
- świętowanie umilane będzie poprzez wspólną degustację tradycyjnych już dla Banku Żywności tego dnia drożdżówek.
Tegoroczny Światowy Dzień Żywności wspiera strategiczny partner Banków Żywności – sieć Lidl. Wydarzenie jest również dofinansowane przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach projektu „Ekomisja - nie marnuję”.
Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku
W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:
5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego
7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego
2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego
1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych
1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi
1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą
Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty związku z realizacją zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej pt. „Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin (CWR) w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum 3 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego prowadzi ciągły nabór uczestników.
W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3” uczestnicy mogą skorzystać bezpłatnie z poniższych form wsparcia:
1. Specjalistyczne poradnictwo rodzinne: pedagogiczne, psychologiczne, psychiatryczne.
2. Grupy wsparcia dla rodzin naturalnych i zastępczych.
3. Warsztaty wzmacniające kompetencje rodzicielskie.
4. Zajęcia animacyjne dla dzieci rodziców uczestniczących w warsztatach.
5. Warsztaty dla dzieci i młodzieży, w tym socjoterapeutyczne.
6. Warsztaty dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą.
7. Zajęcia profilaktyczno-wychowawcze.
8. Spotkanie promujące rodzinną pieczę zastępczą.
Działania projektowe realizowane są w okresie od maja 2021 r. do grudnia 2022 r.
Osoby zainteresowane wzięciem udziału w projekcie prosimy o zgłaszanie się pod adres:
1. Grudziądzkie Centrum Caritas, 86-300 Grudziądz, ul. Klasztorna 6
2. Telefon 56/ 64 28 587
3. e-mail mblock@caritas.pl
4. godziny pracy CWR czynne od poniedziałku do piątku 7:00 – 15:00
Oraz zgodnie z harmonogramem w danym miesiącu
5. Osoba do kontaktu: Milena Block
1. Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, 86-300 Grudziądz, ul. Waryńskiego 34A
2. Telefon 56/ 69 68 751
3. e-mail a.osiewicz@mopr.grudziadz.pl
4. godziny pracy: od poniedziałku do piątku 7:30 – 15:30
5. Osoba do kontaktu: Anna Osiewicz