maj 16, 2019

Noc wolontariatu Szkolnego Koła Caritas SP 16 w Grudziądzu

W miniony weekend w domu parafii Niepokalanego Serca NMP u księży Marianów odbyła się "Noc wolontariatu" Szkolnego Koła Caritas SP16.

Tematem przewodnim była "Adopcja na odległość - pomoc dzieciom w Afryce". Siedemnastu młodych ludzi pod opieką p. Doroty Thom i ks. Przemysława brało udział w konferencji księdza Proboszcza Andrzeja Siejaka połączonej z prezentacją zdjęć na temat Afryki, jak również warsztatach plastycznych, teatralnych i kulinarnych. Wszystko po to, by umiejętnie zaangażować się w opiekę materialną dla wybranego afrykańskiego dziecka (czyli adopcję na odległość). Po warsztatach pozostał czas na film, gry planszowe, ważne rozmowy i integrację do samego rana.

D.T.

lip 29, 2019
Informujemy, iż w dniach od 29 lipca do 9 sierpnia br. wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego będzie nieczynna z powodu przerwy urlopowej.
lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.