kwi 9, 2019

Odznaka Primus in Agendo dla Grudziądzkiego Centrum Caritas

Grudziądzkie Centrum Caritas otrzymało Odznakę Primus in Agendo – „Pierwszy w Działaniu”, nadaną przez Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbietę Rafalską. To szczególne wyróżnienie odebrał z rak wiceministra Stanisława Szweda - wicedyrektor Grudziądzkiego Centrum Caritas Rafał Parol, podczas regionalnej konferencji zorganizowanej z okazji obchodów 100-lecia publicznych służb zatrudnienia w województwie wielkopolskim, która odbyła się w dniu 5 kwietnia w Poznaniu.

Grudziądzkie Centrum Caritas działa aktywnie w obszarze przeciwdziałania bezrobociu i następstwom tego problemu społecznego od ponad 16 lat, realizując w tym czasie szereg projektów, programów z zakresu aktywizacji zawodowej i społecznej. Nie byłoby to możliwe gdyby nie współpraca z instytucjami rynku pracy – przede wszystkim z Powiatowym Urzędem Pracy w Grudziądzu oraz Wojewódzkim Urzędem Pracy w Toruniu.

7 lipca 2015 Rada Ministrów uchwaliła honorową odznakę Primus in Agendo czyli „pierwszy w działaniu". Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej tak definiuje to odznaczenie: „Odznaka jest zaszczytnym, honorowym wyróżnieniem przyznawanym osobom fizycznym, organizacjom oraz instytucjom za szczególne działania lub zasługi na rzecz rynku pracy, polityki społecznej oraz rodziny, które swymi działaniami przyczyniły się do osiągnięć i rozwoju spraw należących do zakresu merytorycznej działalności ministra właściwego do spraw pracy, zabezpieczenia społecznego i rodziny. Jest ona wyrazem uznania dla aktywnej, pełnej zaangażowania i oddania postawy wyróżnionego, najciekawszych i najbardziej wartościowych inicjatyw, nowatorskich osiągnięć oraz innowacyjnych projektów a także rzetelności i ofiarności w podejmowanych działaniach”.

lip 29, 2019
Informujemy, iż w dniach od 29 lipca do 9 sierpnia br. wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego będzie nieczynna z powodu przerwy urlopowej.
lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.