gru 3, 2018

XXV Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to najbardziej rozpoznawalna akcja Caritas w Polsce. Co roku na polskich stołach wigilijnych płoną miliony charytatywnych świec Caritas, z których dochód przeznaczony jest na wsparcie najbardziej potrzebujących dzieci. Idea akcji od początku nawiązuje do tradycji związanej z pustym miejscem przy stole wigilijnym. Światło świec zachęca Polaków, by zaprosili do swojego domu najbardziej bezbronnych i najmniejszych ludzi.

Na przestrzeni lat stała się jednym z najważniejszych i najbardziej rozpoznawanych symboli Wigilii w Polsce. To nie tylko płomień na stole wigilijnym, ale przede wszystkim realna pomoc potrzebującym i uwrażliwianie na potrzeby tych, którzy są w potrzebie. Dziś trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez płomienia miłosierdzia.

Od 19 lat Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom jest wspólnym, ekumenicznym dziełem tworzonym przez Caritas Kościoła Katolickiego, Diakonię Kościoła Ewangelickiego i  Eleos Polskiego Kościoła Prawosławnego.

Każda świeca daje potrzebującym dzieciom wakacyjny wypoczynek, ciepły posiłek, zwiększa ich szanse edukacyjne, pomaga w leczeniu i rehabilitacji, ale też ratuje w sytuacjach bez wyjścia. Idea świątecznej świecy Caritas rozlewa się również poza granicami naszego kraju.

Na przestrzeni 25 lat Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to ponad 50 milionów świec i kilka pokoleń dzieci, które otrzymały pomoc dzięki otwartości Państwa serc.

Grudziądzkie Centrum Caritas tradycyjnie włącza się w akcję. Dystrybuowane przez nas świece na wigilijny stół można nabyć w parafiach dekanatów Grudziądz I, Grudziądz II, Chełmno, Jabłonowo, Łasin, Radzyń Chełmiński oraz Wąbrzeźno. Zachęcamy do zakupu świec w cenie: mała - 6 zł, duża - 12 zł, ozdobna - 15 zł.

gru 23, 2019
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.
gru 2, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".