lis 5, 2018

Noc Wolontariatu w Grudziądzkim Centrum Caritas

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.

Spotkanie rozpoczęło się od zabaw integracyjnych pod przewodnictwem najstarszych wolontariuszy z Zespołu Szkół Ekonomicznych a następnie swoimi doświadczeniami z bycia wolontariuszem podzielił się ks. Waldemar Konczalski. Nie zabrakło też gości z Torunia: ks. prał. Daniela Adamowicza – Dyrektora Caritas Diecezji Toruńskiej i Pana Jacka Beszczyńskiego, który poprowadził warsztaty muzyczne. Uczniowie  przygotowali też plakaty o wolontariacie, uczyli się tańców lednickich a po kolacji, w ramach kina nocnego, obejrzeli film „Podaj dalej”. Po północy nastał czas na gry planszowe, piłkarzyki, dyskusje a dla najbardziej zmęczonych czekała „strefa ciszy”.

W sobotę rano wszyscy bardzo zadowoleni (chociaż też mocno niewyspani…) odebrali certyfikaty uczestnictwa, słodkie upominki oraz opaski odblaskowe i pod opieką nauczycieli udali się do swoich szkół.

BH

lip 29, 2019
Informujemy, iż w dniach od 29 lipca do 9 sierpnia br. wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego będzie nieczynna z powodu przerwy urlopowej.
lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.