lip 31, 2018

Kolonie organizujemy już od 20 lat!!!

Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.

W terminie od 5 do 14 sierpnia na Pojezierze Brodnickie do ośrodka w Rytychbłotach wyjadą dzieci ze świetlicy Przystań i Św. Józefa. W drugim terminie odbędzie się turnus integracyjny, w którym udział wezmą dzieci: niepełnosprawne, z rodzin zastępczych, rodzin wielodzietnych, ze specjalnymi potrzebami (opinie poradni), z chorobami przewlekłymi oraz  dzieci, które chcą uczestniczyć w takiej formie wypoczynku (50% wszystkich uczestników).

Hasłem przewodnim tegorocznych kolonii będzie: ”Dar Juniora dla Seniora… a może odwrotnie?” a tematyka dotyczyć będzie między innymi niepełnosprawności, problemów osób starszych i odbudowywania więzi międzypokoleniowej.

Kolonie dofinansowane są przez:

I turnus: Urząd Wojewódzki, Urząd Miasta Grudziądza, Grudziądzkie Centrum Caritas

II turnus: Kuratorium Oświaty, Urząd Miasta Grudziądza, Grudziądzkie Centrum Caritas

Urząd Miejski w Grudziadzu

Grudziądzkie Centrum Caritas
im. Błogosławionej Juty
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.