lip 31, 2018

Kolonie organizujemy już od 20 lat!!!

Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.

W terminie od 5 do 14 sierpnia na Pojezierze Brodnickie do ośrodka w Rytychbłotach wyjadą dzieci ze świetlicy Przystań i Św. Józefa. W drugim terminie odbędzie się turnus integracyjny, w którym udział wezmą dzieci: niepełnosprawne, z rodzin zastępczych, rodzin wielodzietnych, ze specjalnymi potrzebami (opinie poradni), z chorobami przewlekłymi oraz  dzieci, które chcą uczestniczyć w takiej formie wypoczynku (50% wszystkich uczestników).

Hasłem przewodnim tegorocznych kolonii będzie: ”Dar Juniora dla Seniora… a może odwrotnie?” a tematyka dotyczyć będzie między innymi niepełnosprawności, problemów osób starszych i odbudowywania więzi międzypokoleniowej.

Kolonie dofinansowane są przez:

I turnus: Urząd Wojewódzki, Urząd Miasta Grudziądza, Grudziądzkie Centrum Caritas

II turnus: Kuratorium Oświaty, Urząd Miasta Grudziądza, Grudziądzkie Centrum Caritas

Urząd Miejski w Grudziadzu

Grudziądzkie Centrum Caritas
im. Błogosławionej Juty
gru 4, 2018
Grudziądzkie Centrum Caritas tradycyjnie, jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".
gru 3, 2018
Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to najbardziej rozpoznawalna akcja Caritas w Polsce. Co roku na polskich stołach wigilijnych płoną miliony charytatywnych świec Caritas, z których dochód przeznaczony jest na wsparcie najbardziej potrzebujących dzieci. Idea akcji od początku nawiązuje do tradycji związanej z pustym miejscem przy stole wigilijnym. Światło świec zachęca Polaków, by zaprosili do swojego domu najbardziej bezbronnych i najmniejszych ludzi.