lip 31, 2018

Zajęcia ŚDS w plenerze

W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.

Zajęcia odbywały się na terenie Ośrodka Hipoterapii „Pasja” we Fletnowie.

Podczas zajęć każdy uczestnik miał okazję bezpośrednio przywitać się z koniem, zapoznać się bliżej z osprzętem wykorzystywanym do jazdy konnej, pokonać własne lęki i ograniczenia mogąc nakarmić konia wybranymi smakołykami. Grupa z zainteresowaniem słuchała opowieści o udomowieniu konia i obowiązkach człowieka z tym związanych. W czasie naszego pobytu w ośrodku nieodłącznie towarzyszyły nam koty, które uparcie domagały się głaskania. Mieliśmy też okazję pooglądać zabawy i harce małych kociąt. Nie zabrakło również czasu na spacer po lesie i otarcie się o Rezerwat Przyrody Jezioro Fletnowskie.

Wszyscy pełni wrażeń, nowych doświadczeń i dotlenieni wrócili do Grudziądza.

A.S

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.