lip 31, 2018

Zajęcia ŚDS w plenerze

W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.

Zajęcia odbywały się na terenie Ośrodka Hipoterapii „Pasja” we Fletnowie.

Podczas zajęć każdy uczestnik miał okazję bezpośrednio przywitać się z koniem, zapoznać się bliżej z osprzętem wykorzystywanym do jazdy konnej, pokonać własne lęki i ograniczenia mogąc nakarmić konia wybranymi smakołykami. Grupa z zainteresowaniem słuchała opowieści o udomowieniu konia i obowiązkach człowieka z tym związanych. W czasie naszego pobytu w ośrodku nieodłącznie towarzyszyły nam koty, które uparcie domagały się głaskania. Mieliśmy też okazję pooglądać zabawy i harce małych kociąt. Nie zabrakło również czasu na spacer po lesie i otarcie się o Rezerwat Przyrody Jezioro Fletnowskie.

Wszyscy pełni wrażeń, nowych doświadczeń i dotlenieni wrócili do Grudziądza.

A.S

gru 4, 2018
Grudziądzkie Centrum Caritas tradycyjnie, jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".
gru 3, 2018
Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to najbardziej rozpoznawalna akcja Caritas w Polsce. Co roku na polskich stołach wigilijnych płoną miliony charytatywnych świec Caritas, z których dochód przeznaczony jest na wsparcie najbardziej potrzebujących dzieci. Idea akcji od początku nawiązuje do tradycji związanej z pustym miejscem przy stole wigilijnym. Światło świec zachęca Polaków, by zaprosili do swojego domu najbardziej bezbronnych i najmniejszych ludzi.