Zajęcia ŚDS w plenerze

W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.

Zajęcia odbywały się na terenie Ośrodka Hipoterapii „Pasja” we Fletnowie.

Podczas zajęć każdy uczestnik miał okazję bezpośrednio przywitać się z koniem, zapoznać się bliżej z osprzętem wykorzystywanym do jazdy konnej, pokonać własne lęki i ograniczenia mogąc nakarmić konia wybranymi smakołykami. Grupa z zainteresowaniem słuchała opowieści o udomowieniu konia i obowiązkach człowieka z tym związanych. W czasie naszego pobytu w ośrodku nieodłącznie towarzyszyły nam koty, które uparcie domagały się głaskania. Mieliśmy też okazję pooglądać zabawy i harce małych kociąt. Nie zabrakło również czasu na spacer po lesie i otarcie się o Rezerwat Przyrody Jezioro Fletnowskie.

Wszyscy pełni wrażeń, nowych doświadczeń i dotlenieni wrócili do Grudziądza.

A.S

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.