lip 2, 2018

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2017

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

- tłuszcze (olej rzepakowy),

- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

Pomoc żywnościowa trafiła do 2800 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

- 135296,14 ton żywności;

- 20678 paczek żywnościowych.

W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 23 warsztaty kulinarne, w których udział wzięło 313 osób.

gru 4, 2018
Grudziądzkie Centrum Caritas tradycyjnie, jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".
gru 3, 2018
Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to najbardziej rozpoznawalna akcja Caritas w Polsce. Co roku na polskich stołach wigilijnych płoną miliony charytatywnych świec Caritas, z których dochód przeznaczony jest na wsparcie najbardziej potrzebujących dzieci. Idea akcji od początku nawiązuje do tradycji związanej z pustym miejscem przy stole wigilijnym. Światło świec zachęca Polaków, by zaprosili do swojego domu najbardziej bezbronnych i najmniejszych ludzi.