lip 2, 2018

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2017

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

- tłuszcze (olej rzepakowy),

- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

Pomoc żywnościowa trafiła do 2800 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

- 135296,14 ton żywności;

- 20678 paczek żywnościowych.

W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 23 warsztaty kulinarne, w których udział wzięło 313 osób.

wrz 3, 2018
„Dar Juniora dla Seniora – a może odwrotnie?” – w dzisiejszym świecie coraz mniej jest rodzin mieszkających wielopokoleniowo a starość, choroba i śmierć dzieją się „jakby poza rodziną”. Przewrotność tematu kolonii pokazuje że nigdy nie wiadomo czy bardziej jesteśmy dającymi czy biorącymi w relacji międzypokoleniowej.
lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.