paź 8, 2015

Caritas na warsztatach RLKS

W dniu 07.10 w jednej z sal konferencyjnych Hotelu RAD obyły się pierwsze warsztaty animacyjne, poświęcone koncepcji Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność związanej z powstającą w Grudziądzu Lokalną Grupą Działania. Zapraszamy na kolejne spotkania, otwarte dla mieszkańców po uprzednim zgłoszeniu, które odbędą się w tym samym miejscu w kolejne środy października – 14.10 i 20.10.2015r.

Organizatorami warsztatów w Grudziądzu są Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży. Spotkania mają na celu zwiększenie wiedzy możliwie szerokiej grupy mieszkańców naszego miasta (zarówno zadeklarowanych członków Lokalnej Grupy Działania, jak i mieszkańców którzy nie są jej członkami) na temat możliwości pozyskania funduszy europejskich z Regionalnego Programu Operacyjnego dla województwa kujawsko-pomorskiego poprzez Rozwój Lokalny Kierowany przez Społeczność. To instrument, który w bieżącej perspektywie finansowej Unii Europejskiej na lata 2014-2020 pozwala na stworzenie w Grudziądzu stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania (wcześniej taka możliwości istniała tylko na terenach wiejskich).

LGD właśnie się w Grudziądzu tworzy. Będzie zrzeszeniem składającym się z przedstawicieli sektora publicznego, gospodarczego i społecznego, za pośrednictwem którego nasze miasto zyska możliwość ubiegania się o środki finansowe na realizację działań, opracowanych w toku współpracy reprezentantów wszystkich czterech wymienionych wcześniej grup. Celem nadrzędnym działań Lokalnej Grupy Działania będzie stworzenie Lokalnej Strategii Rozwoju, a następnie, zgodnie z jej zapisami, aktywna walka z wykluczeniem społecznym i zawodowym mieszkańców Grudziądza, ich aktywizacja oraz integracja.

Omówienie szczegółów związanych z tą tematyką było głównym tematem wczorajszych warsztatów. Wzięło w nich udział kilkanaście osób. Oprócz prezentacji najważniejszych założeń RLKS, rozmowie o Lokalnej Grupie Działania oraz pytań i odpowiedzi na temat Lokalnej Strategii Rozwoju, wiele czasu uczestnicy spotkania poświęcili również na – przeprowadzone w formie warsztatów – ćwiczenia w określaniu charakteru i zakresu przykładowych działań, które z jednej strony próbują rozwiązać ważny problem społeczny lub zawodowy w Grudziądzu a jednocześnie, z drugiej, mogłyby stać się tematami wniosków o dofinansowanie w ramach RLKS.

Kolejne warsztaty planowane są w dniach 14.10 i 25.10 od godziny 9.00, również w Hotelu RAD.
Zainteresowanych prosimy o uprzednie zgłoszenie chęci uczestnictwa w spotkaniu – telefonicznie pod numerem 56 652 22 40 lub drogą elektroniczną - rlks@ecwm.org.pl

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

lip 23, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty związku z realizacją zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej pt. „Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin (CWR) w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum 3 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego prowadzi ciągły nabór uczestników.

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3” uczestnicy mogą skorzystać bezpłatnie z poniższych form wsparcia:

1. Specjalistyczne poradnictwo rodzinne: pedagogiczne, psychologiczne, psychiatryczne.

2. Grupy wsparcia dla rodzin naturalnych i zastępczych.

3. Warsztaty wzmacniające kompetencje rodzicielskie.

4. Zajęcia animacyjne dla dzieci rodziców uczestniczących w warsztatach.

5. Warsztaty dla dzieci i młodzieży, w tym socjoterapeutyczne.

6. Warsztaty dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą.

7. Zajęcia profilaktyczno-wychowawcze.

8. Spotkanie promujące rodzinną pieczę zastępczą.

Działania projektowe realizowane są w okresie od maja 2021 r. do grudnia 2022 r.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w projekcie prosimy o zgłaszanie się pod adres:

1. Grudziądzkie Centrum Caritas86-300 Grudziądz, ul. Klasztorna 6
2. Telefon 56/ 64 28 587
3. e-mail mblock@caritas.pl
4. godziny pracy CWR czynne od poniedziałku do piątku 7:00 – 15:00

Oraz zgodnie z harmonogramem w danym miesiącu

5. Osoba do kontaktu: Milena Block

1. Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, 86-300 Grudziądz, ul. Waryńskiego 34A