paź 8, 2015

Caritas na warsztatach RLKS

W dniu 07.10 w jednej z sal konferencyjnych Hotelu RAD obyły się pierwsze warsztaty animacyjne, poświęcone koncepcji Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność związanej z powstającą w Grudziądzu Lokalną Grupą Działania. Zapraszamy na kolejne spotkania, otwarte dla mieszkańców po uprzednim zgłoszeniu, które odbędą się w tym samym miejscu w kolejne środy października – 14.10 i 20.10.2015r.

Organizatorami warsztatów w Grudziądzu są Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży. Spotkania mają na celu zwiększenie wiedzy możliwie szerokiej grupy mieszkańców naszego miasta (zarówno zadeklarowanych członków Lokalnej Grupy Działania, jak i mieszkańców którzy nie są jej członkami) na temat możliwości pozyskania funduszy europejskich z Regionalnego Programu Operacyjnego dla województwa kujawsko-pomorskiego poprzez Rozwój Lokalny Kierowany przez Społeczność. To instrument, który w bieżącej perspektywie finansowej Unii Europejskiej na lata 2014-2020 pozwala na stworzenie w Grudziądzu stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania (wcześniej taka możliwości istniała tylko na terenach wiejskich).

LGD właśnie się w Grudziądzu tworzy. Będzie zrzeszeniem składającym się z przedstawicieli sektora publicznego, gospodarczego i społecznego, za pośrednictwem którego nasze miasto zyska możliwość ubiegania się o środki finansowe na realizację działań, opracowanych w toku współpracy reprezentantów wszystkich czterech wymienionych wcześniej grup. Celem nadrzędnym działań Lokalnej Grupy Działania będzie stworzenie Lokalnej Strategii Rozwoju, a następnie, zgodnie z jej zapisami, aktywna walka z wykluczeniem społecznym i zawodowym mieszkańców Grudziądza, ich aktywizacja oraz integracja.

Omówienie szczegółów związanych z tą tematyką było głównym tematem wczorajszych warsztatów. Wzięło w nich udział kilkanaście osób. Oprócz prezentacji najważniejszych założeń RLKS, rozmowie o Lokalnej Grupie Działania oraz pytań i odpowiedzi na temat Lokalnej Strategii Rozwoju, wiele czasu uczestnicy spotkania poświęcili również na – przeprowadzone w formie warsztatów – ćwiczenia w określaniu charakteru i zakresu przykładowych działań, które z jednej strony próbują rozwiązać ważny problem społeczny lub zawodowy w Grudziądzu a jednocześnie, z drugiej, mogłyby stać się tematami wniosków o dofinansowanie w ramach RLKS.

Kolejne warsztaty planowane są w dniach 14.10 i 25.10 od godziny 9.00, również w Hotelu RAD.
Zainteresowanych prosimy o uprzednie zgłoszenie chęci uczestnictwa w spotkaniu – telefonicznie pod numerem 56 652 22 40 lub drogą elektroniczną - rlks@ecwm.org.pl

lip 29, 2019
Informujemy, iż w dniach od 29 lipca do 9 sierpnia br. wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego będzie nieczynna z powodu przerwy urlopowej.
lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.