cze 4, 2018

Spotkanie w ramach projektu "Rodzina w Centrum"

W dniu 22 maja 2018 r. w ramach projektu,  „Rodzina w Centrum” współfinansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko Pomorskiego na lata 2014-2020, Priorytet 9 Solidarne społeczeństwo, Działanie 9.3 Rozwój usług społecznych, odbyło się spotkanie dotyczące rozwoju rodzinnych form pieczy zastępczej oraz placówek opiekuńczo –wychowawczych do 14 dzieci.

W spotkaniu wzięło udział 38 osób oraz zaproszeni goście, wykład  ekspercki prowadzili prelegenci p. Tomaszewska Monika oraz p. Winiarek Sylwia na temat roli opiekuńczo – wychowawczych rodziny, wspierania rodzin, problemów występujących w opiece nad dziećmi w pieczy zastępczej z dziećmi, opieka instytucjonalna i jej alternatywy. Ponadto swoimi motywacjami i doświadczeniami z opieki i wychowania dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej podzieliły się rodziny zastępcze sprawujące opiekę na dzieckiem.

W konferencji uczestniczyli również przedstawiciele szkół oraz różnych instytucji, którzy na co dzień borykają się z problemami opiekuńczymi rodzin objętych wsparciem oraz zawiązane już rodziny zastępcze. Na spotkaniu przedstawiono założenia i działania projektu, uczestnicy mogli wymienić się swoimi poglądami, doświadczeniami i problemami.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.rpo.kujawsko-pomorskie.pl

Zadanie publiczne pt. "Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego"
lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.