cze 4, 2018

Spotkanie w ramach projektu "Rodzina w Centrum"

W dniu 22 maja 2018 r. w ramach projektu,  „Rodzina w Centrum” współfinansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko Pomorskiego na lata 2014-2020, Priorytet 9 Solidarne społeczeństwo, Działanie 9.3 Rozwój usług społecznych, odbyło się spotkanie dotyczące rozwoju rodzinnych form pieczy zastępczej oraz placówek opiekuńczo –wychowawczych do 14 dzieci.

W spotkaniu wzięło udział 38 osób oraz zaproszeni goście, wykład  ekspercki prowadzili prelegenci p. Tomaszewska Monika oraz p. Winiarek Sylwia na temat roli opiekuńczo – wychowawczych rodziny, wspierania rodzin, problemów występujących w opiece nad dziećmi w pieczy zastępczej z dziećmi, opieka instytucjonalna i jej alternatywy. Ponadto swoimi motywacjami i doświadczeniami z opieki i wychowania dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej podzieliły się rodziny zastępcze sprawujące opiekę na dzieckiem.

W konferencji uczestniczyli również przedstawiciele szkół oraz różnych instytucji, którzy na co dzień borykają się z problemami opiekuńczymi rodzin objętych wsparciem oraz zawiązane już rodziny zastępcze. Na spotkaniu przedstawiono założenia i działania projektu, uczestnicy mogli wymienić się swoimi poglądami, doświadczeniami i problemami.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.rpo.kujawsko-pomorskie.pl

Zadanie publiczne pt. "Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego"
cze 4, 2018
kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.