kwi 4, 2018

Wielkandoc w ŚDS

W środę 28 marca 2018 r. W Środowiskowym Domu Samopomocy w Grudziądzu odbyło się uroczyste Śniadanie Wielkanocne. Razem z uczestnikami i pracownikami ŚDS do świątecznego stołu zasiedli, Pani Barbara Płochocka - Kierownik z MOPR-u, Pani Aleksandra Kotewicz - Dyrektor DPS-u, ks. Marcin Banach - Dyrektor Grudziądzkiego Centrum Caritas i ks. Andrzej Kusiński - Proboszcz parafii pw. Ducha Świętego w Grudziądzu.

Tradycyjnie potrawy oraz dekoracje wielkanocne zostały przygotowane przez uczestników i terapeutów ŚDS. Podczas śniadania panowała miła i rodzinna atmosfera, a dla wielu podopiecznych Śniadanie Wielkanocne organizowane w placówce jest jedyną okazją do prawdziwego przeżywania Świąt Wielkanocnych.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.