sty 15, 2018

10 lat Środowiskowego Domu Samopomocy w Grudziądzu

Dokładnie w 10 rocznicę powstania (pierwszych zajęć) Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas uczestnicy wraz z rodzinami i zaproszonym gośćmi zasiedli przy wspólnym stole. Początek spotkania to czas wspomnień i refleksji podczas prezentacji ukazującej ciekawe wydarzenia z minionych lat a także podziękowań wszystkim tym bez których nie byłoby naszego ŚDS. Następnie zaprezentowali się uczestnicy zajęć w krótkim montażu słowno-muzycznym przygotowanym pod kierunkiem terapeutów.

Jak na taką uroczystość przystało był i prezent, w postaci 9-osobowego busa przystosowanego do przewozu osób na wózkach inwalidzkich zakupionego dzięki dofinansowaniu PFRON a także środkom Caritas Polska, Grudziądzkiego Centrum Caritas i wpłat osób prywatnych.

Na zakończenie spotkanie nie zabrakło okolicznościowego tortu i miłych chwil spędzonych wśród przyjaciół.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.