sty 15, 2018

10 lat Środowiskowego Domu Samopomocy w Grudziądzu

Dokładnie w 10 rocznicę powstania (pierwszych zajęć) Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas uczestnicy wraz z rodzinami i zaproszonym gośćmi zasiedli przy wspólnym stole. Początek spotkania to czas wspomnień i refleksji podczas prezentacji ukazującej ciekawe wydarzenia z minionych lat a także podziękowań wszystkim tym bez których nie byłoby naszego ŚDS. Następnie zaprezentowali się uczestnicy zajęć w krótkim montażu słowno-muzycznym przygotowanym pod kierunkiem terapeutów.

Jak na taką uroczystość przystało był i prezent, w postaci 9-osobowego busa przystosowanego do przewozu osób na wózkach inwalidzkich zakupionego dzięki dofinansowaniu PFRON a także środkom Caritas Polska, Grudziądzkiego Centrum Caritas i wpłat osób prywatnych.

Na zakończenie spotkanie nie zabrakło okolicznościowego tortu i miłych chwil spędzonych wśród przyjaciół.

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.