lut 28, 2018

1,5 miliona posiłków i 10 mln zł w tym roku: Żółty Talerz pomaga żywić polskie dzieci!

Stało się! W tym miesiącu Żółty Talerz Kulczyk Foundation wydał półtoramilionowy posiłek licząc od jesieni 2016 roku kiedy to program wystartował. Mało tego – w 2018 roku na wsparcie żywienia dzieci fundacja Dominiki Kulczyk wyda 10 milionów złotych. – Chcę podziękować wspaniałym ludziom, którzy organizują posiłki dla dzieci wszędzie tam, gdzie działa Żółty Talerz. Razem z nimi zmieniamy codzienność dzieci na lepsze – podkreśla Dominika Kulczyk.

Żółty Talerz w pierwszym roku swojej działalności – od września 2016 r. do sierpnia 2017 r. przygotował dla dzieci ponad milion posiłków. Wtedy Dominika Kulczyk przeznaczyła na ten cel 4 mln zł. – Zwiększyliśmy kwotę, bo takie są potrzeby. Widzimy, ile znaczy każda złotówka, ale też dobry pomysł na to, jak pomóc w żywieniu, które organizuje państwo, samorząd, a także organizacje pozarządowe – tłumaczy Dominika Kulczyk.

Od początku chodziło o to, aby powstał nowy standard wsparcia żywienia finansowanego z funduszy socjalnych, który już działa w szkolnych stołówkach i świetlicach dla najmłodszych. – Analizujemy sytuację w każdym z miejsc, któremu pomagamy, szukamy najlepszych rozwiązań. To są przecież różne formy żywienia, różne realia, różne instytucje, w ramach których odbywa się żywienie – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Kulczyk Foundation.

Żółty Talerz jako program jest unikalny także dlatego, że stanowi sojusz polskich organizacji pomocowych. Kulczyk Foundation w tym roku do wspólnego pomagania zaprosiła: Caritas Diecezji Kieleckiej, Caritas Diecezji Radomskiej, Caritas Archidiecezji Katowickiej, Caritas Diecezji Toruńskiej, Caritas Archidiecezji Gdańskiej, Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamińskiej, Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej, Caritas Diecezji Drohiczyńskiej, Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, Caritas Archidiecezji Krakowskiej, Caritas Diecezji Świdnickiej, Caritas Archidiecezji Poznańskiej, Caritas Archidiecezji Gnieźnieńskiej, Polski Czerwony Krzyż, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, SOS Wioski Dziecięce oraz lokalne Banki Żywności: Śląski, z Wrocławia i Gorzowa Wielkopolskiego. Partnerem merytorycznym programu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, natomiast Patronat Honorowy nad programem objął Rzecznik Praw Dziecka. – W 254 miejscach w całej Polsce żywimy w tej chwili dokładnie 10362 dzieci. Ten rok to także nowe wyzwanie dla Żółtego Talerza, bo w Warszawie powstaje nasza kuchnia i miejsce spotkań – wyjaśnia Marta Schmude-Olczak.

Program Żółty Talerz posiada swoją stronę: http://www.zoltytalerz.pl/.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.