lut 27, 2018

Wielkanocne Dzieło Caritas 2018

Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku w Wielkim Poście przeprowadza akcję – Wielkanocne Dzieło Caritas, w ramach której można nabyć świece na wielkanocny stół.  Paschaliki oraz świece ozdobne rozprowadzone zostały po parafiach dekanatów: Grudziądz I, Grudziądz II, Chełmno, Jabłonowo Pomorskie, Łasin i Wąbrzeźno.

Paschaliki w cenie 12 zł, a świce ozdobne w cenie 15 zł można nabyć w parafiach w godzinach urzędowania Biur Parafialnych oraz po niedzielnych mszach świętych. Ofiary składane przy nabyciu Wielkanocnej Świecy zostaną przeznaczone na cele związane z działalnością Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Paschalik to świeca, wzorowana na paschale, symbolizującym Chrystusa. Paschał poświęca się uroczyście i zapala podczas Liturgii Wigilii Paschalnej (w Wielką Sobotę wieczorem). Wierni podczas liturgii światła mogą zapalić swoje paschaliki od paschału. Paschaliki będą mogły również zapłonąć podczas śniadania wielkanocnego, ozdabiając swym światłem stół rodzinny i przypominając o religijnym charakterze świąt Wielkiej Nocy, obecności Zmartwychwstałego Chrystusa w codziennym życiu rodzinnym i pełnieniu uczynków miłosierdzia.

sie 16, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty realizuje zadanie pn. "Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020″ - Podprogram 2021 w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą