lut 27, 2018

Wielkanocne Dzieło Caritas 2018

Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku w Wielkim Poście przeprowadza akcję – Wielkanocne Dzieło Caritas, w ramach której można nabyć świece na wielkanocny stół.  Paschaliki oraz świece ozdobne rozprowadzone zostały po parafiach dekanatów: Grudziądz I, Grudziądz II, Chełmno, Jabłonowo Pomorskie, Łasin i Wąbrzeźno.

Paschaliki w cenie 12 zł, a świce ozdobne w cenie 15 zł można nabyć w parafiach w godzinach urzędowania Biur Parafialnych oraz po niedzielnych mszach świętych. Ofiary składane przy nabyciu Wielkanocnej Świecy zostaną przeznaczone na cele związane z działalnością Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Paschalik to świeca, wzorowana na paschale, symbolizującym Chrystusa. Paschał poświęca się uroczyście i zapala podczas Liturgii Wigilii Paschalnej (w Wielką Sobotę wieczorem). Wierni podczas liturgii światła mogą zapalić swoje paschaliki od paschału. Paschaliki będą mogły również zapłonąć podczas śniadania wielkanocnego, ozdabiając swym światłem stół rodzinny i przypominając o religijnym charakterze świąt Wielkiej Nocy, obecności Zmartwychwstałego Chrystusa w codziennym życiu rodzinnym i pełnieniu uczynków miłosierdzia.

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.