sty 15, 2018

Warsztaty kulinarne dla osób odbierających żywność

UWAGA. Informujemy, że w dniach 18, 19, 24, 25 stycznia 2018 roku odbędą się specjalne warsztaty kulinarne dla osób odbierających żywność z Grudziądzkiego Centrum Caritas w ramach "Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020″ - Podprogram 2017 w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym".

Plan Warsztatów Kulinarnych pn. "Przekazanie praktycznych wskazówek na bazie otrzymanych produktów"

1. Zbiórka uczestników warsztatów - Al. 23 Stycznia 16, 86-300 Grudziądz.
2. Przywitanie uczestników warsztatów.
3. Rejestracja uczestników - podpis na liście obecności.
4. Przekazanie uczestnikom materiałów warsztatowych oraz wiedzy na temat przygotowania dań z otrzymanych produktów.
5. Omówienie sposobu wykorzystywania żywności w życiu codziennym.
6. Przygotowanie dania.
7. Degustacja dania przez uczestników warsztatów.
8. Omówienie i podsumowanie warsztatów.
9. Wypełnienie ankiety dot. warsztatów.
10. Poczęstunek - bufet kawowy.
Program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
gru 4, 2018
Grudziądzkie Centrum Caritas tradycyjnie, jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".
gru 3, 2018
Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to najbardziej rozpoznawalna akcja Caritas w Polsce. Co roku na polskich stołach wigilijnych płoną miliony charytatywnych świec Caritas, z których dochód przeznaczony jest na wsparcie najbardziej potrzebujących dzieci. Idea akcji od początku nawiązuje do tradycji związanej z pustym miejscem przy stole wigilijnym. Światło świec zachęca Polaków, by zaprosili do swojego domu najbardziej bezbronnych i najmniejszych ludzi.