gru 11, 2017

I miejsce w Festiwalu Twórczości Osób Niepełnosprawnych FART

30 listopada br. uczestnicy ŚDS brali udział  VI już Festiwalu Twórczości Osób Niepełnosprawnych FART w Bydgoszczy który tym razem miał zasięg ogólnopolski a tematem tegorocznego festiwalu były słowa Św. Brata Alberta „Powinno się być dobrym jak chleb”. W festiwalu wzięło 202 osoby z całej polski a z naszego ośrodka do udziału przystąpiło ośmiu uczestników, w kategorii: rękodzieło, fotografia, malarstwo i twórczość  literacka.

Podczas Koncertu Galowego w Sanktuarium MB Królowej Męczenników w Bydgoszczy odbyło się wręczenie nagród laureatom. W tym roku  zajęliśmy I i III miejsce w kategorii fotografia. II miejsce w  kategorii twórczość literacka, wyróżnienie w kategorii rękodzieło oraz wyróżnienie w kategorii malarstwo. Gratulujemy wszystkim.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.