lis 24, 2017

Więcej dzieci żywionych w II edycji Żółtego Talerza!

– Nie tak dawno, bo we wrześniu 2017 roku rozpoczęliśmy drugi rok trwania programu Żółty Talerz. Gdy startowaliśmy w 2016 roku to ze zdrowymi posiłkami docieraliśmy do ponad 5000 dzieci, teraz żywimy ich już 7832 – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Kulczyk Foundation. Ogólnopolski program wspierania systemu żywienia dzieci Żółty Talerz wkroczył w zupełnie nowy etap. – Unowocześniliśmy właściwie wszystko. Dla dobra dzieci – dodaje Marta Schmude-Olczak

Żółty Talerz od września 2016 r. do sierpnia 2017 r. przygotował dla dzieci ponad milion posiłków. Dominika Kulczyk przeznaczyła na ten cel 4 mln zł. Chodziło o to, aby powstał nie tyko standard wsparcia żywienia finansowanego z funduszy socjalnych, który już działa w szkolnych stołówkach i świetlicach, ale także by dotrzeć ze zdrowym jedzeniem tam, gdzie nie ma żadnych środków finansowych, aby żywić dzieci. – Każdego dnia zbieraliśmy doświadczenia, aby nasz program działał  jak najbardziej efektywnie. Obecnie Żółty Talerz  to przemyślany standard działania, który już w tej chwili możemy upowszechniać – mówi Marta Schmude-Olczak.

Od tego roku Żółty Talerz zyskał nowego i potężnego partnera merytorycznego – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Eksperci tej uczelni przygotowali Listę Produktów Żółtego Talerza. Znajduje się na niej żywność, która może być wykorzystywana przez osoby przygotowujące posiłki w programie. – Uprościliśmy także formalności poprzez wprowadzenie elektronicznego systemu monitoringu programu umożliwiając indywidualne dostosowanie dotacji do realnych potrzeb. Prowadzimy stałe konsultacje z punktami żywienia oraz równoległy plan edukacji wszystkich tych osób, które w stołówkach czy świetlicach walczą o to, by dzieci smacznie i zdrowo jadły – wylicza Dyrektor Kulczyk Foundation.

Żółty Talerz to unikalny sojusz największych polskich organizacji pomocowych. W tym roku Kulczyk Foundation do programu zaprosiła: Caritas Diecezji Kieleckiej, Caritas Diecezji Radomskiej, Caritas Archidiecezji Katowickiej, Caritas Diecezji Toruńskiej, Caritas Archidiecezji Gdańskiej, Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamińskiej, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż, SOS Wioski Dziecięce, Bank Żywności we Wrocławiu, Bank Żywności w Gorzowie Wielkopolskim oraz Śląski Bank Żywności. Szykowane jest także coś specjalnego – w Warszawie powstanie centrum działań związanych z Żółtym Talerzem. – Będzie wspaniała Kuchnia Żółtego Talerza, którą przygotowujemy z naszym partnerem Ikea, nie zabraknie tam także przestrzeni do wspaniałych wydarzeń. Ale na razie nie możemy wszystkiego zdradzać. Niebawem podamy więcej szczegółów – kończy Marta Schmude-Olczak.

Program Żółty Talerz posiada swoją stronę: http://www.zoltytalerz.pl/.

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.