sie 24, 2015

Kolonie letenie dla dzieci 2015

Jak co roku Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty zorganizowało kolonie letnie dla dzieci ze świetlic opiekuńczo-wychowawczo-profilaktycznych „Przystań” oraz św. Józefa w Grudziądzu. Tegoroczne kolonie odbyły się w Ośrodku Wczasowym „Rytebłota”, w malowniczo położonej nad jeziorem Zbiczno miejscowości - Rytebłota.

Dzieci uczestniczące w letnim wypoczynku zorganizowanym przez Grudziądzkie Centrum Caritas miały okazję spróbować niespotykanych dyscyplin. Cyrkowe akrobacje na linie i chodzenie na szczudłach nie są im obce. Okazało się, że strzelanie z łuku oraz z wiatrówki wcale nie jest takie trudne. Okazało się także, że lina może mieć cztery końce, a przeciąganie jej daje mnóstwo radości i uczy pracy w zespole. Mali rycerze mogli również spróbować średniowiecznych walk mieczami piankowymi. A wszystko pod okiem doświadczonych wolontariuszy. Instruktorzy dzielili się z dziećmi nie tylko wskazówkami, ale również zarażali swoją pasją.

27 lipca 2015 r. w Ośrodku Rytebłota nad Jeziorem Zbiczno w ramach trwających kolonii dla podopiecznych Grudziądzkiego Centrum Caritas odbył się piknik dla dzieci pn. „Przekaż swoja pasję”. Imprezę wspólnie zorganizowali wolontariusze Fundacji Orange i Caritas.

W ramach pikniku przygotowano dla dzieci moc atrakcji. Dzieci miały okazję poznać niespotykane oraz bardzo interesujące dyscypliny. Instruktorzy oprócz praktycznego treningu opowiadali także dzieciom o swoich pasjach, jak ważne są one w ich życiu, że warto rozwijać swoje zainteresowania i dążyć do spełniania swoich najskrytszych marzeń.

Kolonie realizowane są dzięki dofinansowaniu Urzędu Miasta Grudziądz,

Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy

oraz Grudziądzkiego Centrum Caritas

www.kujawsko-pomorskie.pl

lip 29, 2019
Informujemy, iż w dniach od 29 lipca do 9 sierpnia br. wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego będzie nieczynna z powodu przerwy urlopowej.
lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.