sie 24, 2015

Kolonie letenie dla dzieci 2015

Jak co roku Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty zorganizowało kolonie letnie dla dzieci ze świetlic opiekuńczo-wychowawczo-profilaktycznych „Przystań” oraz św. Józefa w Grudziądzu. Tegoroczne kolonie odbyły się w Ośrodku Wczasowym „Rytebłota”, w malowniczo położonej nad jeziorem Zbiczno miejscowości - Rytebłota.

Dzieci uczestniczące w letnim wypoczynku zorganizowanym przez Grudziądzkie Centrum Caritas miały okazję spróbować niespotykanych dyscyplin. Cyrkowe akrobacje na linie i chodzenie na szczudłach nie są im obce. Okazało się, że strzelanie z łuku oraz z wiatrówki wcale nie jest takie trudne. Okazało się także, że lina może mieć cztery końce, a przeciąganie jej daje mnóstwo radości i uczy pracy w zespole. Mali rycerze mogli również spróbować średniowiecznych walk mieczami piankowymi. A wszystko pod okiem doświadczonych wolontariuszy. Instruktorzy dzielili się z dziećmi nie tylko wskazówkami, ale również zarażali swoją pasją.

27 lipca 2015 r. w Ośrodku Rytebłota nad Jeziorem Zbiczno w ramach trwających kolonii dla podopiecznych Grudziądzkiego Centrum Caritas odbył się piknik dla dzieci pn. „Przekaż swoja pasję”. Imprezę wspólnie zorganizowali wolontariusze Fundacji Orange i Caritas.

W ramach pikniku przygotowano dla dzieci moc atrakcji. Dzieci miały okazję poznać niespotykane oraz bardzo interesujące dyscypliny. Instruktorzy oprócz praktycznego treningu opowiadali także dzieciom o swoich pasjach, jak ważne są one w ich życiu, że warto rozwijać swoje zainteresowania i dążyć do spełniania swoich najskrytszych marzeń.

Kolonie realizowane są dzięki dofinansowaniu Urzędu Miasta Grudziądz,

Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy

oraz Grudziądzkiego Centrum Caritas

www.kujawsko-pomorskie.pl

sie 16, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty realizuje zadanie pn. "Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020″ - Podprogram 2021 w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą