paź 2, 2017

„Oto jest dzień, który dał mi Pan…” Pierwsza Komunia Święta Wanesy w ŚDS

„A ja czekam na Ciebie mój Jezu Tak jak inni kiedyś czekali  A ja czekam  na Ciebie mój Jezu Spójrz - w ciemnościach światełko się pali… ". Dnia 12 września 2017 roku odbyła się uroczystość I Komunii Świętej wKościele parafialnym p.w. św. Mikołaja Bpa w Grudziądzu. Po raz pierwszy przyjęła  Komunię Świętą nasza uczestniczka Wanesa Regent, która do tego uroczystego dnia została przygotowana przez ks. Marcina Kanię  i pedagoga ŚDS  Agnieszkę Kubną-Karasek.

W uroczystości wzięli udział  bliscy z rodziny Wanesy oraz pracownicy i uczestnicy ŚDS. Po Mszy Św. była dalsza część świętowania. Wszyscy zasiedli przy obficie zastawionym smacznymi ciastami stole. Dla Wanesy był to szczególny dzień pełen wzruszeń i radości.

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.