paź 2, 2017

„Oto jest dzień, który dał mi Pan…” Pierwsza Komunia Święta Wanesy w ŚDS

„A ja czekam na Ciebie mój Jezu Tak jak inni kiedyś czekali  A ja czekam  na Ciebie mój Jezu Spójrz - w ciemnościach światełko się pali… ". Dnia 12 września 2017 roku odbyła się uroczystość I Komunii Świętej wKościele parafialnym p.w. św. Mikołaja Bpa w Grudziądzu. Po raz pierwszy przyjęła  Komunię Świętą nasza uczestniczka Wanesa Regent, która do tego uroczystego dnia została przygotowana przez ks. Marcina Kanię  i pedagoga ŚDS  Agnieszkę Kubną-Karasek.

W uroczystości wzięli udział  bliscy z rodziny Wanesy oraz pracownicy i uczestnicy ŚDS. Po Mszy Św. była dalsza część świętowania. Wszyscy zasiedli przy obficie zastawionym smacznymi ciastami stole. Dla Wanesy był to szczególny dzień pełen wzruszeń i radości.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.