paź 2, 2017

„Oto jest dzień, który dał mi Pan…” Pierwsza Komunia Święta Wanesy w ŚDS

„A ja czekam na Ciebie mój Jezu Tak jak inni kiedyś czekali  A ja czekam  na Ciebie mój Jezu Spójrz - w ciemnościach światełko się pali… ". Dnia 12 września 2017 roku odbyła się uroczystość I Komunii Świętej wKościele parafialnym p.w. św. Mikołaja Bpa w Grudziądzu. Po raz pierwszy przyjęła  Komunię Świętą nasza uczestniczka Wanesa Regent, która do tego uroczystego dnia została przygotowana przez ks. Marcina Kanię  i pedagoga ŚDS  Agnieszkę Kubną-Karasek.

W uroczystości wzięli udział  bliscy z rodziny Wanesy oraz pracownicy i uczestnicy ŚDS. Po Mszy Św. była dalsza część świętowania. Wszyscy zasiedli przy obficie zastawionym smacznymi ciastami stole. Dla Wanesy był to szczególny dzień pełen wzruszeń i radości.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.