wrz 26, 2017

Podsumowanie akcji "Kromka Chleba dla sąsiada"

Grudziądzkie Centrum Caritas właczyło się w akcję "Kromka Chleba dla sąsiada". 19 września br. w sklepach sieci Biedronka przeprowadzona została zbiórka żywności. Wolonatriuszom ze Szkolnych Kół Caritas oraz Centrum Wolonatriatu Caritas udało się zebrać prawie 300 kg żywności. Paczki żywnościowe zostaną przekazane osobom starszym oraz rodzinom wskazanym przez Grudziądzkie Centrum Caritas.

Akcja "Kromka Chleba dla sąsiada" z jednej strony ma na celu zgromadzenie żywności, która zostanie przekazana osobom ubogim, z drugiej, zbiórkę środków na pomoc dla nich, z trzeciej zaś, uświadomienie społeczeństwa na ich potrzeby i los.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.