wrz 26, 2017

Podsumowanie akcji "Kromka Chleba dla sąsiada"

Grudziądzkie Centrum Caritas właczyło się w akcję "Kromka Chleba dla sąsiada". 19 września br. w sklepach sieci Biedronka przeprowadzona została zbiórka żywności. Wolonatriuszom ze Szkolnych Kół Caritas oraz Centrum Wolonatriatu Caritas udało się zebrać prawie 300 kg żywności. Paczki żywnościowe zostaną przekazane osobom starszym oraz rodzinom wskazanym przez Grudziądzkie Centrum Caritas.

Akcja "Kromka Chleba dla sąsiada" z jednej strony ma na celu zgromadzenie żywności, która zostanie przekazana osobom ubogim, z drugiej, zbiórkę środków na pomoc dla nich, z trzeciej zaś, uświadomienie społeczeństwa na ich potrzeby i los.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.