wrz 15, 2017

ŚDS - zajęliśmy III miejsce w VI konkursie fotografii amatorskiej pt. „Lato, czy to Ty…?”

Uczestnicy ŚDS wzięli udział VI Konkursie Fotografii Amatorskiej w Środowiskowym  Domu Samopomocy w Radziejowie. Tematem tegorocznej „rywalizacji” fotograficznej było „Lato, czy to Ty…?” a udział w niej wzięło piętnaście placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych. Przewodnią myślą konkursu było ukazanie osób niepełnosprawnych jako kreatywnych autorów, odnalezienie osób utalentowanych w dziedzinie fotografii, ale też ukazanie możliwości oddziaływania terapeutycznego, jakie stwarza obcowanie z fotografią.

Wernisaż nadesłanych prac oraz uroczyste wręczenie nagród laureatom i uczestnikom konkursu zakończyło spotkanie.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.