wrz 15, 2017

ŚDS - zajęliśmy III miejsce w VI konkursie fotografii amatorskiej pt. „Lato, czy to Ty…?”

Uczestnicy ŚDS wzięli udział VI Konkursie Fotografii Amatorskiej w Środowiskowym  Domu Samopomocy w Radziejowie. Tematem tegorocznej „rywalizacji” fotograficznej było „Lato, czy to Ty…?” a udział w niej wzięło piętnaście placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych. Przewodnią myślą konkursu było ukazanie osób niepełnosprawnych jako kreatywnych autorów, odnalezienie osób utalentowanych w dziedzinie fotografii, ale też ukazanie możliwości oddziaływania terapeutycznego, jakie stwarza obcowanie z fotografią.

Wernisaż nadesłanych prac oraz uroczyste wręczenie nagród laureatom i uczestnikom konkursu zakończyło spotkanie.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.