wrz 13, 2017

Trwa projekt "Bliżej nas"

Podopieczni Świetlicy "Przystań" biorą udział w  projekcie pt. "Bliżej siebie". Pierwsze zajęcia odbyły się 6. września na grudziądzkiej Marinie. Partnerami wspierającymi przedsięwzięcie dofinansowane ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Bis są: Grudziądzkie Centrum Caritas oraz Miejski Ośrodek Rekreacji i Wypoczynku.

Głównym celem projektu jest zwiększenie dostępu do edukacji kulturalnej oraz aktywizacja ukierunkowana na rozwój dzieci uczęszczających regularnie na zajęcia Świetlicy "Przystań".

Zaplanowano m.in.: cykl warsztatów twórczego rozwoju, warsztaty edukacyjne w Pracowni Rzeźby w Rakowcu, zwiedzanie Muzeum Mydła i Historii Brudu w Bydgoszczy, zajęcia edukacyjne w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy i warsztaty kreatywne w grudziądzkim Muzeum. Wszystkie działania realizowane będą od września do listopada br.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.