wrz 13, 2017

Trwa projekt "Bliżej nas"

Podopieczni Świetlicy "Przystań" biorą udział w  projekcie pt. "Bliżej siebie". Pierwsze zajęcia odbyły się 6. września na grudziądzkiej Marinie. Partnerami wspierającymi przedsięwzięcie dofinansowane ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Bis są: Grudziądzkie Centrum Caritas oraz Miejski Ośrodek Rekreacji i Wypoczynku.

Głównym celem projektu jest zwiększenie dostępu do edukacji kulturalnej oraz aktywizacja ukierunkowana na rozwój dzieci uczęszczających regularnie na zajęcia Świetlicy "Przystań".

Zaplanowano m.in.: cykl warsztatów twórczego rozwoju, warsztaty edukacyjne w Pracowni Rzeźby w Rakowcu, zwiedzanie Muzeum Mydła i Historii Brudu w Bydgoszczy, zajęcia edukacyjne w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy i warsztaty kreatywne w grudziądzkim Muzeum. Wszystkie działania realizowane będą od września do listopada br.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.