wrz 13, 2017

Trwa projekt "Bliżej nas"

Podopieczni Świetlicy "Przystań" biorą udział w  projekcie pt. "Bliżej siebie". Pierwsze zajęcia odbyły się 6. września na grudziądzkiej Marinie. Partnerami wspierającymi przedsięwzięcie dofinansowane ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Bis są: Grudziądzkie Centrum Caritas oraz Miejski Ośrodek Rekreacji i Wypoczynku.

Głównym celem projektu jest zwiększenie dostępu do edukacji kulturalnej oraz aktywizacja ukierunkowana na rozwój dzieci uczęszczających regularnie na zajęcia Świetlicy "Przystań".

Zaplanowano m.in.: cykl warsztatów twórczego rozwoju, warsztaty edukacyjne w Pracowni Rzeźby w Rakowcu, zwiedzanie Muzeum Mydła i Historii Brudu w Bydgoszczy, zajęcia edukacyjne w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy i warsztaty kreatywne w grudziądzkim Muzeum. Wszystkie działania realizowane będą od września do listopada br.

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.