wrz 13, 2017

Trwa projekt "Bliżej nas"

Podopieczni Świetlicy "Przystań" biorą udział w  projekcie pt. "Bliżej siebie". Pierwsze zajęcia odbyły się 6. września na grudziądzkiej Marinie. Partnerami wspierającymi przedsięwzięcie dofinansowane ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Bis są: Grudziądzkie Centrum Caritas oraz Miejski Ośrodek Rekreacji i Wypoczynku.

Głównym celem projektu jest zwiększenie dostępu do edukacji kulturalnej oraz aktywizacja ukierunkowana na rozwój dzieci uczęszczających regularnie na zajęcia Świetlicy "Przystań".

Zaplanowano m.in.: cykl warsztatów twórczego rozwoju, warsztaty edukacyjne w Pracowni Rzeźby w Rakowcu, zwiedzanie Muzeum Mydła i Historii Brudu w Bydgoszczy, zajęcia edukacyjne w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy i warsztaty kreatywne w grudziądzkim Muzeum. Wszystkie działania realizowane będą od września do listopada br.

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.