wrz 13, 2017

Kromka chleba dla sąsiada

Caritas jest miłością mądrą i praktyczną, dostrzega potrzeby ubogich i stara się traktować ich indywidualnie według ich życiowego miejsca i potrzeb. Stąd akcja Kromka Chleba dla sąsiada mająca na celu konkretnie wesprzeć w przeżywaniu codzienności samotne osoby starsze oraz uwrażliwić społeczeństwo na ich los. Już 19 września br. w sklepach sieci Biedronka zostanie przeprowadzona zbiórka żywności.

Według statystyki w 2020 roku ponad 25% Polaków będzie miała powyżej 60 roku życia a jeśli trend gwałtownie się nie zmieni to w 2050 roku będzie to 40 % osób. Blisko 45% 60latków i blisko 90% 80latków deklaruje trudności z pokonywaniem schodów. Ponad dwie trzecie seniorów powyżej 60 roku życia cierpi na choroby przewlekłe i regularnie odwiedza aptekę. Do tego dochodzą niskie emerytury i samotność. Blisko połowa osób po 75 roku życia to wdowcy a zaufanie społeczne w Polsce jest jednym z najniższych w Europie.

Akcja Kromka Chleba dla sąsiada z jednej strony ma na celu zgromadzenie żywności, która zostanie przekazana osobom ubogim, z drugiej, zbiórkę środków na pomoc dla nich, z trzeciej zaś, uświadomienie społeczeństwa na ich potrzeby i los.

Zbiórka żywności przeprowadzona przez wolontariuszy Caritas odbędzie się 19 września br. w ponad 800 sklepach sieci Biedronka, która jest wyłącznym partnerem akcji, na terenie trzydziestu diecezji w Polsce. Żywność ta trafi do samotnych osób starszych dzięki wolontariuszom już następnych dniach.

W akcję włączą się także wolontariusze Grudziądzkiego Centrum Caritas, którzy 19 września w wybranych sklepach sieci Biedronka w Grudziądzu przeprowadzą zbiórkę żywności. Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w naszej akcji.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.