wrz 5, 2017

Dodatkowe zajęcia w świetlicy "Przystań"

Rozpoczęła się realizacja projektu, którego uczestnikami są podopieczni Świetlicy opiekuńczo-wychowawczej "Przystań działającej przy Grudziądzkim Centrum Caritas. Działania przewidziane w projekcie są komplementarne z zakresem działalności Świetlicy, i stanowią doskonałe uzupełnienie odbywających się w niej zajęć. Przedsięwzięcie jest dofinansowane ze ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Bis. Partnerami projektu są: Grudziądzkie Centrum Caritas oraz Miejski Ośrodek Rekreacji i Wypoczynku w Grudziądzu.

W ramach projektu zrealizujemy następujące działania:

Cykl warsztatów twórczego rozwoju, które poprowadzą: Katarzyna Starczewska oraz zaproszona do współpracy Magdalena Parzęcka. Zrealizujemy łącznie 20 spotkań warsztatowych. Podczas zajęć będziemy  angażować dzieci w rozmaite działania plastyczne, wizualizacyjne i ruchowe, które rozwijają wyobraźnię, umiejętności twórczego myślenia, aktywną postawę w stosunku do własnej osoby (będą wykonywać m.in. mapę marzeń techniką kolażu, malować autoportrety, wykonywać proste formy w glinie, przygotują własne kompozycje abstrakcyjne). Dzieci poznają również techniki relaksacyjne oraz ćwiczenia z jogi śmiechu, które pozytywnie wpływają na relację ze sobą i światem. Warsztaty będą się odbywać dwa razy w tygodniu, na przestrzeni od września do listopada. Będziemy je prowadzić na przemian w dwóch lokalizacjach: Marina Grudziądz oraz Świetlica "Przystań - Grudziądzkie Centrum Caritas".

Warsztaty edukacyjne w Pracowni Rzeźby w Rakowcu. Dzieci zapoznają narzędzia rzeźbiarskie, wezmą udział w licznych aktywnych zabawach edukacyjno-animacyjnych.

Zwiedzanie Muzeum Mydła i Historii Brudu w Bydgoszczy połączone z warsztatami mydlanymi w czasie których dzieci zaprojektują i wykonają swoje własne mydło.

Zajęcia edukacyjne w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy. Dzieci będą miały okazję zapoznać się ze zbiorami Galerii Sztuki Nowoczesnej oraz wezmą udział warsztatach twórczych, podczas których odkrywać będą kształty, barwy i ruch w obrazach.

Warsztaty kreatywne w grudziądzkim Muzeum im. Ks. Dr Władysława Łęgi. Nie znamy jeszcze programu warsztatów.

Wszystkie działania realizowane będą od września do listopada br.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.