wrz 5, 2017

Dodatkowe zajęcia w świetlicy "Przystań"

Rozpoczęła się realizacja projektu, którego uczestnikami są podopieczni Świetlicy opiekuńczo-wychowawczej "Przystań działającej przy Grudziądzkim Centrum Caritas. Działania przewidziane w projekcie są komplementarne z zakresem działalności Świetlicy, i stanowią doskonałe uzupełnienie odbywających się w niej zajęć. Przedsięwzięcie jest dofinansowane ze ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Bis. Partnerami projektu są: Grudziądzkie Centrum Caritas oraz Miejski Ośrodek Rekreacji i Wypoczynku w Grudziądzu.

W ramach projektu zrealizujemy następujące działania:

Cykl warsztatów twórczego rozwoju, które poprowadzą: Katarzyna Starczewska oraz zaproszona do współpracy Magdalena Parzęcka. Zrealizujemy łącznie 20 spotkań warsztatowych. Podczas zajęć będziemy  angażować dzieci w rozmaite działania plastyczne, wizualizacyjne i ruchowe, które rozwijają wyobraźnię, umiejętności twórczego myślenia, aktywną postawę w stosunku do własnej osoby (będą wykonywać m.in. mapę marzeń techniką kolażu, malować autoportrety, wykonywać proste formy w glinie, przygotują własne kompozycje abstrakcyjne). Dzieci poznają również techniki relaksacyjne oraz ćwiczenia z jogi śmiechu, które pozytywnie wpływają na relację ze sobą i światem. Warsztaty będą się odbywać dwa razy w tygodniu, na przestrzeni od września do listopada. Będziemy je prowadzić na przemian w dwóch lokalizacjach: Marina Grudziądz oraz Świetlica "Przystań - Grudziądzkie Centrum Caritas".

Warsztaty edukacyjne w Pracowni Rzeźby w Rakowcu. Dzieci zapoznają narzędzia rzeźbiarskie, wezmą udział w licznych aktywnych zabawach edukacyjno-animacyjnych.

Zwiedzanie Muzeum Mydła i Historii Brudu w Bydgoszczy połączone z warsztatami mydlanymi w czasie których dzieci zaprojektują i wykonają swoje własne mydło.

Zajęcia edukacyjne w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy. Dzieci będą miały okazję zapoznać się ze zbiorami Galerii Sztuki Nowoczesnej oraz wezmą udział warsztatach twórczych, podczas których odkrywać będą kształty, barwy i ruch w obrazach.

Warsztaty kreatywne w grudziądzkim Muzeum im. Ks. Dr Władysława Łęgi. Nie znamy jeszcze programu warsztatów.

Wszystkie działania realizowane będą od września do listopada br.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.