wrz 5, 2017

Dodatkowe zajęcia w świetlicy "Przystań"

Rozpoczęła się realizacja projektu, którego uczestnikami są podopieczni Świetlicy opiekuńczo-wychowawczej "Przystań działającej przy Grudziądzkim Centrum Caritas. Działania przewidziane w projekcie są komplementarne z zakresem działalności Świetlicy, i stanowią doskonałe uzupełnienie odbywających się w niej zajęć. Przedsięwzięcie jest dofinansowane ze ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Bis. Partnerami projektu są: Grudziądzkie Centrum Caritas oraz Miejski Ośrodek Rekreacji i Wypoczynku w Grudziądzu.

W ramach projektu zrealizujemy następujące działania:

Cykl warsztatów twórczego rozwoju, które poprowadzą: Katarzyna Starczewska oraz zaproszona do współpracy Magdalena Parzęcka. Zrealizujemy łącznie 20 spotkań warsztatowych. Podczas zajęć będziemy  angażować dzieci w rozmaite działania plastyczne, wizualizacyjne i ruchowe, które rozwijają wyobraźnię, umiejętności twórczego myślenia, aktywną postawę w stosunku do własnej osoby (będą wykonywać m.in. mapę marzeń techniką kolażu, malować autoportrety, wykonywać proste formy w glinie, przygotują własne kompozycje abstrakcyjne). Dzieci poznają również techniki relaksacyjne oraz ćwiczenia z jogi śmiechu, które pozytywnie wpływają na relację ze sobą i światem. Warsztaty będą się odbywać dwa razy w tygodniu, na przestrzeni od września do listopada. Będziemy je prowadzić na przemian w dwóch lokalizacjach: Marina Grudziądz oraz Świetlica "Przystań - Grudziądzkie Centrum Caritas".

Warsztaty edukacyjne w Pracowni Rzeźby w Rakowcu. Dzieci zapoznają narzędzia rzeźbiarskie, wezmą udział w licznych aktywnych zabawach edukacyjno-animacyjnych.

Zwiedzanie Muzeum Mydła i Historii Brudu w Bydgoszczy połączone z warsztatami mydlanymi w czasie których dzieci zaprojektują i wykonają swoje własne mydło.

Zajęcia edukacyjne w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy. Dzieci będą miały okazję zapoznać się ze zbiorami Galerii Sztuki Nowoczesnej oraz wezmą udział warsztatach twórczych, podczas których odkrywać będą kształty, barwy i ruch w obrazach.

Warsztaty kreatywne w grudziądzkim Muzeum im. Ks. Dr Władysława Łęgi. Nie znamy jeszcze programu warsztatów.

Wszystkie działania realizowane będą od września do listopada br.

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.