wrz 5, 2017

Dodatkowe zajęcia w świetlicy "Przystań"

Rozpoczęła się realizacja projektu, którego uczestnikami są podopieczni Świetlicy opiekuńczo-wychowawczej "Przystań działającej przy Grudziądzkim Centrum Caritas. Działania przewidziane w projekcie są komplementarne z zakresem działalności Świetlicy, i stanowią doskonałe uzupełnienie odbywających się w niej zajęć. Przedsięwzięcie jest dofinansowane ze ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Bis. Partnerami projektu są: Grudziądzkie Centrum Caritas oraz Miejski Ośrodek Rekreacji i Wypoczynku w Grudziądzu.

W ramach projektu zrealizujemy następujące działania:

Cykl warsztatów twórczego rozwoju, które poprowadzą: Katarzyna Starczewska oraz zaproszona do współpracy Magdalena Parzęcka. Zrealizujemy łącznie 20 spotkań warsztatowych. Podczas zajęć będziemy  angażować dzieci w rozmaite działania plastyczne, wizualizacyjne i ruchowe, które rozwijają wyobraźnię, umiejętności twórczego myślenia, aktywną postawę w stosunku do własnej osoby (będą wykonywać m.in. mapę marzeń techniką kolażu, malować autoportrety, wykonywać proste formy w glinie, przygotują własne kompozycje abstrakcyjne). Dzieci poznają również techniki relaksacyjne oraz ćwiczenia z jogi śmiechu, które pozytywnie wpływają na relację ze sobą i światem. Warsztaty będą się odbywać dwa razy w tygodniu, na przestrzeni od września do listopada. Będziemy je prowadzić na przemian w dwóch lokalizacjach: Marina Grudziądz oraz Świetlica "Przystań - Grudziądzkie Centrum Caritas".

Warsztaty edukacyjne w Pracowni Rzeźby w Rakowcu. Dzieci zapoznają narzędzia rzeźbiarskie, wezmą udział w licznych aktywnych zabawach edukacyjno-animacyjnych.

Zwiedzanie Muzeum Mydła i Historii Brudu w Bydgoszczy połączone z warsztatami mydlanymi w czasie których dzieci zaprojektują i wykonają swoje własne mydło.

Zajęcia edukacyjne w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy. Dzieci będą miały okazję zapoznać się ze zbiorami Galerii Sztuki Nowoczesnej oraz wezmą udział warsztatach twórczych, podczas których odkrywać będą kształty, barwy i ruch w obrazach.

Warsztaty kreatywne w grudziądzkim Muzeum im. Ks. Dr Władysława Łęgi. Nie znamy jeszcze programu warsztatów.

Wszystkie działania realizowane będą od września do listopada br.

lip 28, 2022

Podsumowanie działań w Lipcu 2022 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Lipiec 2022 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – pedagogicznego

7 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

2 porady specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychiatrycznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat socjoterapeutyczny dla dzieci lub młodzieży przebywających w pieczy oraz z rodzina naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

lip 23, 2022

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty związku z realizacją zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej pt. „Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin (CWR) w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum 3 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego prowadzi ciągły nabór uczestników.

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3” uczestnicy mogą skorzystać bezpłatnie z poniższych form wsparcia:

1. Specjalistyczne poradnictwo rodzinne: pedagogiczne, psychologiczne, psychiatryczne.

2. Grupy wsparcia dla rodzin naturalnych i zastępczych.

3. Warsztaty wzmacniające kompetencje rodzicielskie.

4. Zajęcia animacyjne dla dzieci rodziców uczestniczących w warsztatach.

5. Warsztaty dla dzieci i młodzieży, w tym socjoterapeutyczne.

6. Warsztaty dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą.

7. Zajęcia profilaktyczno-wychowawcze.

8. Spotkanie promujące rodzinną pieczę zastępczą.

Działania projektowe realizowane są w okresie od maja 2021 r. do grudnia 2022 r.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w projekcie prosimy o zgłaszanie się pod adres:

1. Grudziądzkie Centrum Caritas86-300 Grudziądz, ul. Klasztorna 6
2. Telefon 56/ 64 28 587
3. e-mail mblock@caritas.pl
4. godziny pracy CWR czynne od poniedziałku do piątku 7:00 – 15:00

Oraz zgodnie z harmonogramem w danym miesiącu

5. Osoba do kontaktu: Milena Block

1. Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, 86-300 Grudziądz, ul. Waryńskiego 34A