wrz 14, 2015

Przygotowania do Lokalnej Grupy Działania

Miejska Rada Działalności Pożytku Publicznego rozpoczęła przygotowania zmierzające do utworzenia w Grudziądzu Lokalnej Grupy Działania. Spotkanie w tej sprawie już 18 września!

Lokalna Grupa Działania to stowarzyszenie, które współtworzą organizacje pozarządowe, przedsiębiorcy, mieszkańcy i instytucje publiczne. Głównym celem LGD jest współpraca przedstawicieli tych wszystkich sektorów w zakresie realizacji społecznie użytecznych projektów. Grupa będzie pozyskiwać środki z Europejskiego Funduszu Społecznego, by następnie przekazać je w postaci grantów na przygotowanie przedsięwzięć przez mieszkańców i organizacje.

W związku z tym już dziś zapraszamy na spotkanie informacyjne poświęcone zastosowaniu metody rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (RLKS) oraz zainicjowaniu utworzenia stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania dla miasta Grudziądza, które odbędzie się 18 września br. o godz. 15.00 na Marinie.

Zapraszamy do udziału w wydarzeniu przedstawicieli organizacji pozarządowych, przedsiębiorców, a także grudziądzan reprezentujących nieformalne grupy aktywnie działających na rzecz lokalnej społeczności. Osoby zainteresowane udziałem w tworzeniu LGD zachęcamy do uzupełnienia, do 25 września 2015 r., deklaracji, która dostępna jest tutaj oraz w Wydziale Spraw Społecznych (pok. 102). Wypełniony dokument można zeskanować i przesłać na adres: m.kotlewska@um.grudziadz.pl lub w wersji papierowej wysłać na adres: Urząd Miejski w Grudziądzu, Referat Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi i Wspierania Osób Niepełnosprawnych, ul. Ratuszowa 1 (pok. 102), 86-300 Grudziądz.

W załącznikach:

- Deklaracja

- Zaproszenie

lip 29, 2019
Informujemy, iż w dniach od 29 lipca do 9 sierpnia br. wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego będzie nieczynna z powodu przerwy urlopowej.
lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.