wrz 14, 2015

Przygotowania do Lokalnej Grupy Działania

Miejska Rada Działalności Pożytku Publicznego rozpoczęła przygotowania zmierzające do utworzenia w Grudziądzu Lokalnej Grupy Działania. Spotkanie w tej sprawie już 18 września!

Lokalna Grupa Działania to stowarzyszenie, które współtworzą organizacje pozarządowe, przedsiębiorcy, mieszkańcy i instytucje publiczne. Głównym celem LGD jest współpraca przedstawicieli tych wszystkich sektorów w zakresie realizacji społecznie użytecznych projektów. Grupa będzie pozyskiwać środki z Europejskiego Funduszu Społecznego, by następnie przekazać je w postaci grantów na przygotowanie przedsięwzięć przez mieszkańców i organizacje.

W związku z tym już dziś zapraszamy na spotkanie informacyjne poświęcone zastosowaniu metody rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (RLKS) oraz zainicjowaniu utworzenia stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania dla miasta Grudziądza, które odbędzie się 18 września br. o godz. 15.00 na Marinie.

Zapraszamy do udziału w wydarzeniu przedstawicieli organizacji pozarządowych, przedsiębiorców, a także grudziądzan reprezentujących nieformalne grupy aktywnie działających na rzecz lokalnej społeczności. Osoby zainteresowane udziałem w tworzeniu LGD zachęcamy do uzupełnienia, do 25 września 2015 r., deklaracji, która dostępna jest tutaj oraz w Wydziale Spraw Społecznych (pok. 102). Wypełniony dokument można zeskanować i przesłać na adres: m.kotlewska@um.grudziadz.pl lub w wersji papierowej wysłać na adres: Urząd Miejski w Grudziądzu, Referat Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi i Wspierania Osób Niepełnosprawnych, ul. Ratuszowa 1 (pok. 102), 86-300 Grudziądz.

W załącznikach:

- Deklaracja

- Zaproszenie

gru 23, 2019
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.
gru 2, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".