lip 28, 2017

Był survival i nauka manier - kolonie 2017 zakończone!

„Jak w życiu nie pomylić survivalu z savoir-vivre” – taka myśl przewodnia towarzyszyła tegorocznym koloniom organizowanym przez Grudziądzkie Centrum Caritas. Program oparty był na podstawowych zasadach obowiązujących dziś norm postępowania oraz radzenia sobie w różnych sytuacjach życiowych gdyż  dzieci coraz częściej podchodzą do życia i codziennych działań na zasadach „szkoły przetrwania”, a prawie zupełnie nie znają „zasad zachowania”…

Program wypoczynku oparty był o podstawowe zasady savior-vivre dotyczące: dbania o własny wizerunek, powitań, kulturalnego prowadzenia rozmów (w tym również z wykorzystaniem internetu), zachowania przy stole czy tez ładnego jego nakrycia. Duży nacisk położony był też na zasady obowiązujące podczas korzystania z komórek, tabletów.  Zajęcia z tego zakresu prowadzone były w formie zabawowej ( konkursy, kalambury, scenki) i w oparciu o scenariusze poszczególnych zajęć z wykorzystaniem sytuacji dnia codziennego (plaża, stołówka, boisko, sklepik).

Dla pokazania, że survival to bardzo fajna forma spędzania czasu wolnego pozwalająca nie tylko na rozładowanie energii ale też ucząca bardzo konkretnych zasad, wymagająca ścisłej współpracy i odpowiedzialności za swoje postępowanie odbyły się kilkudniowe zajęcia z survivalu prowadzone przez wykwalifikowanych instruktorów.

Zwiedziliśmy też Brodnicę (zamek,  Bramę Chełmińską, trójkątny rynek i starówkę) a także zapoznaliśmy się z fauną i florą pojezierza w Ośrodku Ekologicznym w Rudzie koło Górzna (zajęcia edukacyjne  połączone z wyprawą tematyczną do Lidzbarsko-Górznieńskiego Parku Krajobrazowego.)

Podczas tegorocznych kolonii ogromnym zainteresowaniem cieszyły się podchody, gry terenowe oraz zawody sportowe z wykorzystaniem zapomnianych gier i zabaw (np. palant, zośka, itp.) a także nauka tańców angażujących wszystkich uczestników np. belgijka.

Do zobaczenia za rok!

Zadanie finansowane przez:

Urząd Miejski w Grudziadzu

Grudziądzkie Centrum Caritas
kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.