lip 28, 2017

Był survival i nauka manier - kolonie 2017 zakończone!

„Jak w życiu nie pomylić survivalu z savoir-vivre” – taka myśl przewodnia towarzyszyła tegorocznym koloniom organizowanym przez Grudziądzkie Centrum Caritas. Program oparty był na podstawowych zasadach obowiązujących dziś norm postępowania oraz radzenia sobie w różnych sytuacjach życiowych gdyż  dzieci coraz częściej podchodzą do życia i codziennych działań na zasadach „szkoły przetrwania”, a prawie zupełnie nie znają „zasad zachowania”…

Program wypoczynku oparty był o podstawowe zasady savior-vivre dotyczące: dbania o własny wizerunek, powitań, kulturalnego prowadzenia rozmów (w tym również z wykorzystaniem internetu), zachowania przy stole czy tez ładnego jego nakrycia. Duży nacisk położony był też na zasady obowiązujące podczas korzystania z komórek, tabletów.  Zajęcia z tego zakresu prowadzone były w formie zabawowej ( konkursy, kalambury, scenki) i w oparciu o scenariusze poszczególnych zajęć z wykorzystaniem sytuacji dnia codziennego (plaża, stołówka, boisko, sklepik).

Dla pokazania, że survival to bardzo fajna forma spędzania czasu wolnego pozwalająca nie tylko na rozładowanie energii ale też ucząca bardzo konkretnych zasad, wymagająca ścisłej współpracy i odpowiedzialności za swoje postępowanie odbyły się kilkudniowe zajęcia z survivalu prowadzone przez wykwalifikowanych instruktorów.

Zwiedziliśmy też Brodnicę (zamek,  Bramę Chełmińską, trójkątny rynek i starówkę) a także zapoznaliśmy się z fauną i florą pojezierza w Ośrodku Ekologicznym w Rudzie koło Górzna (zajęcia edukacyjne  połączone z wyprawą tematyczną do Lidzbarsko-Górznieńskiego Parku Krajobrazowego.)

Podczas tegorocznych kolonii ogromnym zainteresowaniem cieszyły się podchody, gry terenowe oraz zawody sportowe z wykorzystaniem zapomnianych gier i zabaw (np. palant, zośka, itp.) a także nauka tańców angażujących wszystkich uczestników np. belgijka.

Do zobaczenia za rok!

Zadanie finansowane przez:

Urząd Miejski w Grudziadzu

Grudziądzkie Centrum Caritas
lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.