lip 28, 2017

Był survival i nauka manier - kolonie 2017 zakończone!

„Jak w życiu nie pomylić survivalu z savoir-vivre” – taka myśl przewodnia towarzyszyła tegorocznym koloniom organizowanym przez Grudziądzkie Centrum Caritas. Program oparty był na podstawowych zasadach obowiązujących dziś norm postępowania oraz radzenia sobie w różnych sytuacjach życiowych gdyż  dzieci coraz częściej podchodzą do życia i codziennych działań na zasadach „szkoły przetrwania”, a prawie zupełnie nie znają „zasad zachowania”…

Program wypoczynku oparty był o podstawowe zasady savior-vivre dotyczące: dbania o własny wizerunek, powitań, kulturalnego prowadzenia rozmów (w tym również z wykorzystaniem internetu), zachowania przy stole czy tez ładnego jego nakrycia. Duży nacisk położony był też na zasady obowiązujące podczas korzystania z komórek, tabletów.  Zajęcia z tego zakresu prowadzone były w formie zabawowej ( konkursy, kalambury, scenki) i w oparciu o scenariusze poszczególnych zajęć z wykorzystaniem sytuacji dnia codziennego (plaża, stołówka, boisko, sklepik).

Dla pokazania, że survival to bardzo fajna forma spędzania czasu wolnego pozwalająca nie tylko na rozładowanie energii ale też ucząca bardzo konkretnych zasad, wymagająca ścisłej współpracy i odpowiedzialności za swoje postępowanie odbyły się kilkudniowe zajęcia z survivalu prowadzone przez wykwalifikowanych instruktorów.

Zwiedziliśmy też Brodnicę (zamek,  Bramę Chełmińską, trójkątny rynek i starówkę) a także zapoznaliśmy się z fauną i florą pojezierza w Ośrodku Ekologicznym w Rudzie koło Górzna (zajęcia edukacyjne  połączone z wyprawą tematyczną do Lidzbarsko-Górznieńskiego Parku Krajobrazowego.)

Podczas tegorocznych kolonii ogromnym zainteresowaniem cieszyły się podchody, gry terenowe oraz zawody sportowe z wykorzystaniem zapomnianych gier i zabaw (np. palant, zośka, itp.) a także nauka tańców angażujących wszystkich uczestników np. belgijka.

Do zobaczenia za rok!

Zadanie finansowane przez:

Urząd Miejski w Grudziadzu

Grudziądzkie Centrum Caritas
sty 3, 2024

Szanowni Państwo

„W związku z zakończeniem w dniu 31 grudnia 2023 r. projektu, pn. „Rodzina w Centrum 3” (RPKP.09.03.02-04-0068/20) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas w Grudziądzu przez okres 4 tygodni, tj. do 31 stycznia 2024 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są następujące usługi

- konsultacje i poradnictwo specjalistyczne,

- grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych z problemami opiekuńczo-wychowawczymi.

Kontakt: Beata Wyczyńska-Hoppe tel. 692403905

lis 27, 2023
Podsumowanie działań w Listopadzie 2023 roku

W ramach projektu „Rodzina w Centrum 3" w miesiącu Listopad 2023 zrealizowano:

5 godzin specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego

1 spotkanie w ramach grupy wsparcia dla rodzin zastępczych i naturalnych

1 warsztat dla osób przebywających i opuszczających pieczę zastępczą

1 warsztat wzmacniający kompetencje rodzicielskie, w trakcie którego odbywały się zajęcia animacyjne dla dzieci