cze 20, 2017

Jest milion! Tyle posiłków przygotował dla dzieci od września program Żółty Talerz. Będzie kolejna edycja programu!

Udało się! – Zakładaliśmy, że milion wydanych dzieciom posiłków ogłosimy w sierpniu, ale już wiemy, że nasi podopieczni zjedli do tej pory łącznie właśnie taką liczbę posiłków. Działamy oczywiście dalej, a do naszego programu dołączają nowi partnerzy – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. Drugą dobrą wiadomością jest bowiem to, że we wrześniu rozpocznie się kolejny rok programu Żółty Talerz.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika Kulczyk na program przeznaczyła  4 miliony złotych, po to aby ciągu 12 miesięcy dzieci otrzymały 1 milion pełnowartościowych posiłków. Żółty Talerz jest wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.

– W nowym roku szkolnym będziemy nadal działać  tam gdzie byliśmy obecni do tej pory, bo nie ma ważniejszej rzeczy, niż dać dzieciom pewność, że gwarantujemy im zdrowy rozwój dzięki regularnemu jedzeniu – tłumaczy Marta Schmude-Olczak. – Przeprowadziliśmy kompleksowe badania potrzeb stołówek i świetlic, w których realizowany jest  program. Żółty Talerz odpowie na te potrzeby!

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.