cze 20, 2017

Jest milion! Tyle posiłków przygotował dla dzieci od września program Żółty Talerz. Będzie kolejna edycja programu!

Udało się! – Zakładaliśmy, że milion wydanych dzieciom posiłków ogłosimy w sierpniu, ale już wiemy, że nasi podopieczni zjedli do tej pory łącznie właśnie taką liczbę posiłków. Działamy oczywiście dalej, a do naszego programu dołączają nowi partnerzy – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation. Drugą dobrą wiadomością jest bowiem to, że we wrześniu rozpocznie się kolejny rok programu Żółty Talerz.

Do programu Żółty Talerz, któremu patronuje Rzecznik Praw Dziecka, Kulczyk Foundation zaprosiła: Caritas, Banki Żywności, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż i SOS Wioski Dziecięce. Dominika Kulczyk na program przeznaczyła  4 miliony złotych, po to aby ciągu 12 miesięcy dzieci otrzymały 1 milion pełnowartościowych posiłków. Żółty Talerz jest wsparciem dla ogólnopolskiego systemu żywienia dzieci jako unikalny standard pomocy. Unikalny, bo wszystkie zaproszone organizacje realizują cztery takie same cele: wzrost liczby zdrowo odżywiających się dzieci, poprawa jakości jedzenia, dostęp dla wszystkich do wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz aktywizacja dorosłych, by angażowali się w działania na rzecz prawidłowego żywienia dzieci.

– W nowym roku szkolnym będziemy nadal działać  tam gdzie byliśmy obecni do tej pory, bo nie ma ważniejszej rzeczy, niż dać dzieciom pewność, że gwarantujemy im zdrowy rozwój dzięki regularnemu jedzeniu – tłumaczy Marta Schmude-Olczak. – Przeprowadziliśmy kompleksowe badania potrzeb stołówek i świetlic, w których realizowany jest  program. Żółty Talerz odpowie na te potrzeby!

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.