maj 31, 2017

Festyn dla dzieci ze świetlic pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo"

Dnia 31.05.2017 r. w Świetlicy Przystań Grudziądzkiego Centrum Caritas odbył się festyn pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" w ramach podsumowania ośmiu miesięcy realizacji programu Żółty Talerz. W festynie wzięli udział zaproszeni goście oraz dzieci ze Świetlicy św. Józefa Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Dzieci z obu świetlic miały możliwość uczestniczenia w zabawach i konkursach sportowych z nagrodami zorganizowanych przez  wolontariuszy z Bursy Caritas. Uczestnicy wspólnie biesiadowali i spożywali zdrowe soki, sałatki owocowe oraz kolorowe kanapki warzywne. Spotkanie zgodnie z założeniami programu Żółty Talerz łączyła najważniejsza idea zdrowego trybu życia, czyli zdrowa zbilansowana dieta oraz ruch na świeżym powietrzu . Festynowi  towarzyszyła wspaniała atmosfera, a przede wszystkim uśmiech na twarzach dzieci.

Żółty Talerz to sojusz Kulczyk Foundation z pięcioma największymi polskimi organizacjami pomocowymi: Caritas, Bankami Żywności, PCK, TPD i SOS Wioskami Dziecięcymi. Jest to program unikalny w skali kraju, bo po raz pierwszy tak duże organizacje zawiązały tego typu sojusz. Jednym z partnerów programu jest Caritas Diecezji Toruńskiej. Oprócz Świetlic Opiekuńczo-Profilaktycznych w Grudziądzu ze wsparcia korzystają także inne placówki Caritas Diecezji Toruńskiej: ogniska wychowawcze w Działdowie, Toruniu i Chełmży.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.