maj 31, 2017

Festyn dla dzieci ze świetlic pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo"

Dnia 31.05.2017 r. w Świetlicy Przystań Grudziądzkiego Centrum Caritas odbył się festyn pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" w ramach podsumowania ośmiu miesięcy realizacji programu Żółty Talerz. W festynie wzięli udział zaproszeni goście oraz dzieci ze Świetlicy św. Józefa Grudziądzkiego Centrum Caritas.

Dzieci z obu świetlic miały możliwość uczestniczenia w zabawach i konkursach sportowych z nagrodami zorganizowanych przez  wolontariuszy z Bursy Caritas. Uczestnicy wspólnie biesiadowali i spożywali zdrowe soki, sałatki owocowe oraz kolorowe kanapki warzywne. Spotkanie zgodnie z założeniami programu Żółty Talerz łączyła najważniejsza idea zdrowego trybu życia, czyli zdrowa zbilansowana dieta oraz ruch na świeżym powietrzu . Festynowi  towarzyszyła wspaniała atmosfera, a przede wszystkim uśmiech na twarzach dzieci.

Żółty Talerz to sojusz Kulczyk Foundation z pięcioma największymi polskimi organizacjami pomocowymi: Caritas, Bankami Żywności, PCK, TPD i SOS Wioskami Dziecięcymi. Jest to program unikalny w skali kraju, bo po raz pierwszy tak duże organizacje zawiązały tego typu sojusz. Jednym z partnerów programu jest Caritas Diecezji Toruńskiej. Oprócz Świetlic Opiekuńczo-Profilaktycznych w Grudziądzu ze wsparcia korzystają także inne placówki Caritas Diecezji Toruńskiej: ogniska wychowawcze w Działdowie, Toruniu i Chełmży.

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.