maj 12, 2017

Dziś wspomnienie bł. Juty z Bielczyn

12 maja Kościół Katolicki wspomina bł. Jutę z Bielczyn. 20 maja 1984 biskup chełmiński Marian Przykucki ogłosił bł. Jutę patronką dzieł miłosierdzia diecezji chełmińskiej oraz wyznaczył odpust ku jej czci na trzecią niedzielę maja. W tym samym dniu dokonał poświęcenia nowej kaplicy w Bielczynach, której prezbiterium stanowi dawna kaplica z 1937 roku. Bł. Juta patronuje również Grudziądzkiemu Centrum Caritas.

Bł. Juta urodziła się około roku 1220 w Sangerhausen u stóp gór Harzu, na północ od Erfurtu. Gdy umarł jej mąż, rozdała swój majątek ubogim, a sama zaczęła pielgrzymować do miejsc świętych. Wspomagała zakon krzyżacki w dziele chrystianizacji Prus. Mieszkając w latach 1256-1260 w pustelni w Bielczynach koło Chełmży, opiekowała się chorymi i dzieliła się z nimi wyżebraną żywnością. Zmarła w opinii świętości, a jej ciało złożono w katedrze Świętej Trójcy w Chełmży.

źródło: www.brewiarz.pl

gru 23, 2019
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.
gru 2, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".