maj 12, 2017

Dziś wspomnienie bł. Juty z Bielczyn

12 maja Kościół Katolicki wspomina bł. Jutę z Bielczyn. 20 maja 1984 biskup chełmiński Marian Przykucki ogłosił bł. Jutę patronką dzieł miłosierdzia diecezji chełmińskiej oraz wyznaczył odpust ku jej czci na trzecią niedzielę maja. W tym samym dniu dokonał poświęcenia nowej kaplicy w Bielczynach, której prezbiterium stanowi dawna kaplica z 1937 roku. Bł. Juta patronuje również Grudziądzkiemu Centrum Caritas.

Bł. Juta urodziła się około roku 1220 w Sangerhausen u stóp gór Harzu, na północ od Erfurtu. Gdy umarł jej mąż, rozdała swój majątek ubogim, a sama zaczęła pielgrzymować do miejsc świętych. Wspomagała zakon krzyżacki w dziele chrystianizacji Prus. Mieszkając w latach 1256-1260 w pustelni w Bielczynach koło Chełmży, opiekowała się chorymi i dzieliła się z nimi wyżebraną żywnością. Zmarła w opinii świętości, a jej ciało złożono w katedrze Świętej Trójcy w Chełmży.

źródło: www.brewiarz.pl

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.