maj 12, 2017

Dziś wspomnienie bł. Juty z Bielczyn

12 maja Kościół Katolicki wspomina bł. Jutę z Bielczyn. 20 maja 1984 biskup chełmiński Marian Przykucki ogłosił bł. Jutę patronką dzieł miłosierdzia diecezji chełmińskiej oraz wyznaczył odpust ku jej czci na trzecią niedzielę maja. W tym samym dniu dokonał poświęcenia nowej kaplicy w Bielczynach, której prezbiterium stanowi dawna kaplica z 1937 roku. Bł. Juta patronuje również Grudziądzkiemu Centrum Caritas.

Bł. Juta urodziła się około roku 1220 w Sangerhausen u stóp gór Harzu, na północ od Erfurtu. Gdy umarł jej mąż, rozdała swój majątek ubogim, a sama zaczęła pielgrzymować do miejsc świętych. Wspomagała zakon krzyżacki w dziele chrystianizacji Prus. Mieszkając w latach 1256-1260 w pustelni w Bielczynach koło Chełmży, opiekowała się chorymi i dzieliła się z nimi wyżebraną żywnością. Zmarła w opinii świętości, a jej ciało złożono w katedrze Świętej Trójcy w Chełmży.

źródło: www.brewiarz.pl

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.