Rodzina w Centrum 2

www.rpo.kujawsko-pomorskie.pl

Dnia 02.11.2018 r. Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty zawarło umowę z Gminą-miasto Grudziądz na realizację zadania publicznego z zakresu wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej pn. Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin w ramach projektu partnerskiego pn. "Rodzina w Centrum 2" współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Grudziądzu jak również Grudziądzkie Centrum Caritas prowadzi szereg działań rekrutacyjnych i promocyjnych w ramach projektu. Nawiązano bezpośredni kontakt z potencjalnymi uczestnikami przedsięwzięcia, przeprowadzono rozmowy nt proponowanych form wsparcia. Na bieżąco osoby zainteresowane udziałem w projekcie wypełniają formularze rekrutacyjne, dokonywana jest diagnoza potrzeb uczestników. Grupę docelową projektu stanowią osoby przebywające w pieczy zastępczej, osoby sprawujące rodzinną pieczę zastępczą, osoby w rodzinach przeżywających trudności w pełnieniu funkcji opiekuńczo - wychowawczych i systemie pieczy zastępczej (w tym rodziny objęte wsparciem asystenta rodziny).

Wybrani beneficjenci projektu uczestniczą m.in. w specjalistycznym poradnictwie psychologicznym, pedagogicznym i prawnym, warsztatach wzmacniających kompetencje rodzicielskie, grupach wsparcia.

Ww. zajęcia aktywizacyjne odbywają się w siedzibie Grudziądzkiego Centrum Caritas, przy ul. Klasztornej 6. Osobą pełniącą funkcję specjalisty ds. wsparcia rodziny i pieczy zastępczej z ramienia GCC jest Pan Rafał Parol.

Projekt „Rodzina w Centrum 2” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020. Ww. przedsięwzięcie realizowane jest przez MOPR w Grudziądzu w partnerstwie z Regionalnym Ośrodkiem Polityki Społecznej w Toruniu i samorządami powiatowymi i miejskimi z województwa kujawsko-pomorskiego. Celem głównym projektu jest zwiększenie dostępu do usług wsparcia rodziny i pieczy zastępczej w województwie kujawsko-pomorskim.

Początkowa całkowita wartość projektu: 12 619 231,90 zł
w tym dofinansowanie projektu z UE: 10 726 347,11 zł
gru 23, 2019
 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.
gru 2, 2019
Grudziądzkie Centrum Caritas jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".