Pomoc materialna

Ideą Grudziądzkiego Centrum Caritas jest, aby żadna osoba naprawdę potrzebująca nie została bez pomocy. Dlatego wśród wielu działań Centrum jest również, organizowana jednorazowo i doraźnie, pomoc materialna, skierowana do skierowanych przez MOPR lub zgłaszający się bezpośrednio do GCC osób, które na skutek wypadków losowych znalazły się w skrajnie trudnej sytuacji.

Grudziądzkie Centrum Caritas działa ta taki przypadku jako pośrednik w pozyskaniu przez osoby potrzebujące np. mebli lub przedmiotów, stanowiących elementy wyposażenia wnętrz, których bezpłatne przekazanie zadeklarowali darczyńcy.

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.