Pomoc materialna

Ideą Grudziądzkiego Centrum Caritas jest, aby żadna osoba naprawdę potrzebująca nie została bez pomocy. Dlatego wśród wielu działań Centrum jest również, organizowana jednorazowo i doraźnie, pomoc materialna, skierowana do skierowanych przez MOPR lub zgłaszający się bezpośrednio do GCC osób, które na skutek wypadków losowych znalazły się w skrajnie trudnej sytuacji.

Grudziądzkie Centrum Caritas działa ta taki przypadku jako pośrednik w pozyskaniu przez osoby potrzebujące np. mebli lub przedmiotów, stanowiących elementy wyposażenia wnętrz, których bezpłatne przekazanie zadeklarowali darczyńcy.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.