Pomoc materialna

Ideą Grudziądzkiego Centrum Caritas jest, aby żadna osoba naprawdę potrzebująca nie została bez pomocy. Dlatego wśród wielu działań Centrum jest również, organizowana jednorazowo i doraźnie, pomoc materialna, skierowana do skierowanych przez MOPR lub zgłaszający się bezpośrednio do GCC osób, które na skutek wypadków losowych znalazły się w skrajnie trudnej sytuacji.

Grudziądzkie Centrum Caritas działa ta taki przypadku jako pośrednik w pozyskaniu przez osoby potrzebujące np. mebli lub przedmiotów, stanowiących elementy wyposażenia wnętrz, których bezpłatne przekazanie zadeklarowali darczyńcy.

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.