Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - PODPROGRAM 2014

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020

PODPROGRAM 2014

„EUROPEJSKI FUNDUSZ POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM” - FEAD

Pomoc żywieniowa realizowana była w Polsce od 2004 roku w ramach, realizowanego ze środków unijnych, Europejskiego Programu Pomocy Żywieniowej (PEAD). I od początku w tych działaniach uczestniczyło Grudziądzkie Centrum Caritas. W roku 2015 PEAD zmienił nazwę na Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Niezmienne pozostało natomiast zaangażowanie GCC w pomoc żywieniową dla osób potrzebujących z terenu Grudziądza i okolic.

W okresie od 01.12.2014 r. do 28.02.2015 r. Grudziądzkie Centrum Caritas uczestniczyło w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - FEAD.

Grudziądzkie Centrum Caritas w ramach programu objęło pomocą 2600 osób, kierowanych przez miejskie i gminne ośrodki pomocy społecznej. W grupie tej było 1336 kobiet i 1264 mężczyzn.
W sumie wydano 18980 kg żywności:
makaron - 3900 kg
mleko - 5200 l
mielonka wieprzowa - 2080 kg
cukier - 5200 kg
olej - 2600 l

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.