Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - PODPROGRAM 2014

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020

PODPROGRAM 2014

„EUROPEJSKI FUNDUSZ POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM” - FEAD

Pomoc żywieniowa realizowana była w Polsce od 2004 roku w ramach, realizowanego ze środków unijnych, Europejskiego Programu Pomocy Żywieniowej (PEAD). I od początku w tych działaniach uczestniczyło Grudziądzkie Centrum Caritas. W roku 2015 PEAD zmienił nazwę na Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Niezmienne pozostało natomiast zaangażowanie GCC w pomoc żywieniową dla osób potrzebujących z terenu Grudziądza i okolic.

W okresie od 01.12.2014 r. do 28.02.2015 r. Grudziądzkie Centrum Caritas uczestniczyło w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - FEAD.

Grudziądzkie Centrum Caritas w ramach programu objęło pomocą 2600 osób, kierowanych przez miejskie i gminne ośrodki pomocy społecznej. W grupie tej było 1336 kobiet i 1264 mężczyzn.
W sumie wydano 18980 kg żywności:
makaron - 3900 kg
mleko - 5200 l
mielonka wieprzowa - 2080 kg
cukier - 5200 kg
olej - 2600 l

lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.
lip 31, 2018
W dniu 6 lipca grupa zaradności życiowej uczestniczyła w autorskich zajęciach wspierających funkcjonowanie w sferach fizycznej, emocjonalnej, poznawczej i społecznej osób niepełnosprawnych ze sprzężeniami z wykorzystaniem różnych form terapii m.in. hipoterapia – terapia kontaktem z koniem, felinoterapia, sylwoterapia, hortiterapia.