Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - PODPROGRAM 2014

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020

PODPROGRAM 2014

„EUROPEJSKI FUNDUSZ POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM” - FEAD

Pomoc żywieniowa realizowana była w Polsce od 2004 roku w ramach, realizowanego ze środków unijnych, Europejskiego Programu Pomocy Żywieniowej (PEAD). I od początku w tych działaniach uczestniczyło Grudziądzkie Centrum Caritas. W roku 2015 PEAD zmienił nazwę na Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Niezmienne pozostało natomiast zaangażowanie GCC w pomoc żywieniową dla osób potrzebujących z terenu Grudziądza i okolic.

W okresie od 01.12.2014 r. do 28.02.2015 r. Grudziądzkie Centrum Caritas uczestniczyło w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - FEAD.

Grudziądzkie Centrum Caritas w ramach programu objęło pomocą 2600 osób, kierowanych przez miejskie i gminne ośrodki pomocy społecznej. W grupie tej było 1336 kobiet i 1264 mężczyzn.
W sumie wydano 18980 kg żywności:
makaron - 3900 kg
mleko - 5200 l
mielonka wieprzowa - 2080 kg
cukier - 5200 kg
olej - 2600 l

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.