Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - PODPROGRAM 2014

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014 – 2020

PODPROGRAM 2014

„EUROPEJSKI FUNDUSZ POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM” - FEAD

Pomoc żywieniowa realizowana była w Polsce od 2004 roku w ramach, realizowanego ze środków unijnych, Europejskiego Programu Pomocy Żywieniowej (PEAD). I od początku w tych działaniach uczestniczyło Grudziądzkie Centrum Caritas. W roku 2015 PEAD zmienił nazwę na Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Niezmienne pozostało natomiast zaangażowanie GCC w pomoc żywieniową dla osób potrzebujących z terenu Grudziądza i okolic.

W okresie od 01.12.2014 r. do 28.02.2015 r. Grudziądzkie Centrum Caritas uczestniczyło w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - FEAD.

Grudziądzkie Centrum Caritas w ramach programu objęło pomocą 2600 osób, kierowanych przez miejskie i gminne ośrodki pomocy społecznej. W grupie tej było 1336 kobiet i 1264 mężczyzn.
W sumie wydano 18980 kg żywności:
makaron - 3900 kg
mleko - 5200 l
mielonka wieprzowa - 2080 kg
cukier - 5200 kg
olej - 2600 l

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.