Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - PODPROGRAM 2015

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Bł. Juty informuje, iż realizuje zadanie dotyczące dystrybucji żywności w ramach programu „Dystrybucja żywności dla osób żyjących w niedostatku w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020″.

Realizowany projekt ma na celu pomoc żywnościową dla ok. 2,5 tysiąca osób miesięcznie, w wyznaczonych terminach dla uczestników projektu. Realizacja zadania ma na celu załagodzić niedostatek i ubóstwo w rodzinie oraz realizację działań na rzecz włączenia włączenia społecznego uczestników projektu.

Program realizowany jest w okresie od 13.07.2015 r. do 29.02.2016 r.

Żywność jest wydawana w punkcie Grudziadzkiego Centrum Caritas przy Al. 23 Stycznia 16 w ściśle określonych terminach.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PODPROGRAM 2015 – efekty

W ramach POPŻ Podprogram 2015, który był realizowany w okresie maj 2015 - czerwiec 2016, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna , płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.

Pomoc żywnościowa trafiła do 2178 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej (warsztaty kulinarne). Odbyło się w sumie 13 warsztatów, w których udział wzięło 267 osób, w tym: 162 kobiety i 105 mężczyzn (1 os. bezdomna, 56 os. niepełnosprawnych, 167 os. bezrobotnych, 43 os. pozostałych).

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.