Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - PODPROGRAM 2015

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Bł. Juty informuje, iż realizuje zadanie dotyczące dystrybucji żywności w ramach programu „Dystrybucja żywności dla osób żyjących w niedostatku w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020″.

Realizowany projekt ma na celu pomoc żywnościową dla ok. 2,5 tysiąca osób miesięcznie, w wyznaczonych terminach dla uczestników projektu. Realizacja zadania ma na celu załagodzić niedostatek i ubóstwo w rodzinie oraz realizację działań na rzecz włączenia włączenia społecznego uczestników projektu.

Program realizowany jest w okresie od 13.07.2015 r. do 29.02.2016 r.

Żywność jest wydawana w punkcie Grudziadzkiego Centrum Caritas przy Al. 23 Stycznia 16 w ściśle określonych terminach.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PODPROGRAM 2015 – efekty

W ramach POPŻ Podprogram 2015, który był realizowany w okresie maj 2015 - czerwiec 2016, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna , płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.

Pomoc żywnościowa trafiła do 2178 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej (warsztaty kulinarne). Odbyło się w sumie 13 warsztatów, w których udział wzięło 267 osób, w tym: 162 kobiety i 105 mężczyzn (1 os. bezdomna, 56 os. niepełnosprawnych, 167 os. bezrobotnych, 43 os. pozostałych).

lis 6, 2018

Dnia 09,10,2018 uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas odwiedzili Centrum Opieki Nad Zwierzętami w Grudziądzu, gdzie mieli okazje poznać zawód weterynarza oraz zobaczyć jak wygląda praca ze zwierzętami. Uczestnicy mogli nie tylko nakarmić i wejść pogłaskać zwierzęta, a podczas oprowadzania poznali wszystkie ich imiona. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z wizyty i zdziwieni jaka to ciężka praca.

lis 5, 2018

W piątek 26 października około godziny 17.00 do budynku Caritas przy ulicy Marcinkowskiego przybyła młodzież ze Szkolnych Kół Caritas z rejonu grudziądzkiego. Ponad 60 osób ze śpiworami i karimatami przybyła na Noc Wolontariatu, aby wspólnie bawić się, integrować i twórczo pracować.