Dożywianie - jadłodajnia

Wydawanie posiłków osobom, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej jest jedną z najdłużej realizowanych i najbardziej rozpowszechnionych form działalności Grudziądzkiego Centrum Caritas. Naszym celem jest, aby każda osoba, nawet borykająca się z poważnymi problemami, mogła spożyć chociaż jeden ciepły posiłek w ciągu dnia.

Kuchnia GCC po raz pierwszy przygotowała posiłki dla potrzebujących w 1997 roku, przy okazji zorganizowanej przez wolontariuszy wieczerzy wigilijnej, a systematyczne przygotowywanie obiadów dla najuboższych rozpoczęła dokładnie 3 listopada 1998 roku. W momencie rozpoczęcia działalności z jadłodajni korzystało około 100 osób, z czasem liczba porcji wzrosła do 300, a największą ilość posiłków grudziądzki Caritas przygotowywał w latach 2005 – 2006. W tym okresie każdego dnia wydawano około 800 porcji. W chwili obecnej to około 600 porcji.

Jak otrzymać pomoc?
Aby otrzymać miesięczny talon na codzienny posiłek należy w Grudziądzkim Centrum Caritas (ul. Klasztorna 6, pokój nr 1) przedstawić skierowanie z Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie lub Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Obiady (mieszane, składające się z jednego dania) wydawane są od poniedziałku do piątku, w godz. 11.30 – 14.00 w jadłodajni przy Al. 23 Stycznia 16 (plebania parafii Ducha Świętego).

W realizacji programu dożywiania dzieci, młodzieży, osób najuboższych, potrzebujących i bezdomnych Grudziądzkie Centrum Caritas wspierają:
- Gmina-Miasto Grudziądz,
- Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie,
- Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy.
- Urząd Marszałkowski w Toruniu,
- Caritas Diecezji Toruńskiej.
a także grudziądzkie parafie, firmy i prywatni sponsorzy.

Osoba odpowiedzialna:
Zenobia Kujaczyńska
tel. 56 642 94 44

lip 11, 2018
W związku z zakończeniem w dniu 30 czerwca 2018 roku projektu, pn. „Rodzina w Centrum” (RPKP.09.03.02-04-0008/16) realizowanego w ramach Osi Priorytetowej 9 Solidarne społeczeństwo, Działania 9.3 Rozwój usług zdrowotnych i społecznych, Poddziałania 9.3.2 Rozwój usług społecznych w ramach części RPO WKP 2014-2020 współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego, informujemy, że w Grudziądzkim Centrum Caritas przez okres 4 tygodni, tj. do 30 lipca 2018 r. w dalszym ciągu funkcjonują i dostępne są usługi.
lip 3, 2018
Dnia 20 czerwca 2018 roku w Świetlicy Przystań odbył się festyn dla dzieci ze świetlicy pn. "Smacznie, zdrowo, kolorowo" podsumowujący realizację drugiej edycji programu  Żółty Talerz. Podczas festynu dzieci degustowały smaczne i zdrowe przekąski oraz przygotowywały sałtkę owocową. Program Żółty Talerz realizowany jest w świetlicach Przystań i św. Józefa od września 2016 roku.