Dożywianie - jadłodajnia

Wydawanie posiłków osobom, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej jest jedną z najdłużej realizowanych i najbardziej rozpowszechnionych form działalności Grudziądzkiego Centrum Caritas. Naszym celem jest, aby każda osoba, nawet borykająca się z poważnymi problemami, mogła spożyć chociaż jeden ciepły posiłek w ciągu dnia.

Kuchnia GCC po raz pierwszy przygotowała posiłki dla potrzebujących w 1997 roku, przy okazji zorganizowanej przez wolontariuszy wieczerzy wigilijnej, a systematyczne przygotowywanie obiadów dla najuboższych rozpoczęła dokładnie 3 listopada 1998 roku. W momencie rozpoczęcia działalności z jadłodajni korzystało około 100 osób, z czasem liczba porcji wzrosła do 300, a największą ilość posiłków grudziądzki Caritas przygotowywał w latach 2005 – 2006. W tym okresie każdego dnia wydawano około 800 porcji. W chwili obecnej to około 600 porcji.

Jak otrzymać pomoc?
Aby otrzymać miesięczny talon na codzienny posiłek należy w Grudziądzkim Centrum Caritas (ul. Klasztorna 6, pokój nr 1) przedstawić skierowanie z Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie lub Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Obiady (mieszane, składające się z jednego dania) wydawane są od poniedziałku do piątku, w godz. 11.30 – 14.00 w jadłodajni przy Al. 23 Stycznia 16 (plebania parafii Ducha Świętego).

W realizacji programu dożywiania dzieci, młodzieży, osób najuboższych, potrzebujących i bezdomnych Grudziądzkie Centrum Caritas wspierają:
- Gmina-Miasto Grudziądz,
- Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie,
- Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy.
- Urząd Marszałkowski w Toruniu,
- Caritas Diecezji Toruńskiej.
a także grudziądzkie parafie, firmy i prywatni sponsorzy.

Osoba odpowiedzialna:
Zenobia Kujaczyńska
tel. 56 642 94 44

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.