Dożywianie - jadłodajnia

Wydawanie posiłków osobom, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej jest jedną z najdłużej realizowanych i najbardziej rozpowszechnionych form działalności Grudziądzkiego Centrum Caritas. Naszym celem jest, aby każda osoba, nawet borykająca się z poważnymi problemami, mogła spożyć chociaż jeden ciepły posiłek w ciągu dnia.

Kuchnia GCC po raz pierwszy przygotowała posiłki dla potrzebujących w 1997 roku, przy okazji zorganizowanej przez wolontariuszy wieczerzy wigilijnej, a systematyczne przygotowywanie obiadów dla najuboższych rozpoczęła dokładnie 3 listopada 1998 roku. W momencie rozpoczęcia działalności z jadłodajni korzystało około 100 osób, z czasem liczba porcji wzrosła do 300, a największą ilość posiłków grudziądzki Caritas przygotowywał w latach 2005 – 2006. W tym okresie każdego dnia wydawano około 800 porcji. W chwili obecnej to około 600 porcji.

Jak otrzymać pomoc?
Aby otrzymać miesięczny talon na codzienny posiłek należy w Grudziądzkim Centrum Caritas (ul. Klasztorna 6, pokój nr 1) przedstawić skierowanie z Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie lub Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Obiady (mieszane, składające się z jednego dania) wydawane są od poniedziałku do piątku, w godz. 11.30 – 14.00 w jadłodajni przy Al. 23 Stycznia 16 (plebania parafii Ducha Świętego).

W realizacji programu dożywiania dzieci, młodzieży, osób najuboższych, potrzebujących i bezdomnych Grudziądzkie Centrum Caritas wspierają:
- Gmina-Miasto Grudziądz,
- Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie,
- Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy.
- Urząd Marszałkowski w Toruniu,
- Caritas Diecezji Toruńskiej.
a także grudziądzkie parafie, firmy i prywatni sponsorzy.

Osoba odpowiedzialna:
Zenobia Kujaczyńska
tel. 56 642 94 44

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

mar 29, 2018
Zbliżają się Święta Zmartwychwstania Pańskiego. To czas niezykle ważny dla Chrześcijan. Z tej okazji chcielibyśmy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia.