Rusza nowa strona internetowa Grudziądzkiego Centrum Caritas dostosowana dla osób niepełnosprawnych.

Grudziądzkie Centrum Caritas powstało w roku 1998, będąc odpowiedzią na ogromne obszary ubóstwa i wykluczenia społecznego. Stutysięczny Grudziądz od lat boryka się bardzo wysokim poziomem bezrobocia. Do tego ponad 12 tyś. osób objętych szerokorozumianą pomocą społeczną instytucjonalną. Ten kontekst skali problemów społecznych z jednej strony obrazuje, zaś z drugiej strony usprawiedliwia szeroki zakres działań Caritas na terenie miasta. Stąd między innymi:

1. – Caritas angażuje się w opiekę, wychowanie, profilaktykę dzieci z rodzin dotkniętych biedą lub różnymi patologiami (prowadzi 2 świetlice opiekuńczo – wychowawczo – profilaktyczne),
  2. – opieka nad chorymi, niepełnosprawnymi i ich rodzinami (środowiskowy dom samopomocy dla osób z zaburzeniami psychicznymi, wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego, punkt apteczny),
  3. – realizuje programy dożywiania osób potrzebujących, bezdomnych oraz dzieci (stołówka dla ok. 600 osób dziennie),
  4. – wspiera osoby bezrobotne i poszukujące pracy (projekty aktywizacji zawodowej i społecznej finansowane ze środków UE),
  5. – tworzy i rozwija wolontariat, uwrażliwianie społeczeństwa na pomoc drugiemu człowiekowi będącemu w potrzebie.
  6. – Organizuje akcje cykliczne takie jak wigilijne dzieło pomocy dzieciom, kolonie letnie, paczki świąteczne.

Co najważniejsze Grudziądzkie Centrum Caritas w swej działalności nie tylko odpowiada na efekty degradacji społecznej środowisk, ale również stara się przeciwdziałać ich przyczynom. Stąd od ponad 10 lat realizuje projekty aktywizujące zawodowo i społecznie całe rodziny, przeciwdziałając lokalnemu bezrobociu, które jest najczęstszą przyczyną wykluczenia społecznego w Polsce.

Organizacja jest otwarta na działania partnerskie. Wszystkie projekty/programy są realizowane z partnerami publicznymi bądź prywatnymi. Prowadzimy dialog z lokalnym środowiskiem biznesu, co umożliwia opracowywanie projektów realnych i efektywnych, wpływających na lokalny rozwój.

Siedziba Grudziadzkiego Centrum Caritas mieści się przy ul. Klasztornej 6. Ponadto Caritas  prowadzi w Grudziadzu Środowiskowy Dom Samopomocy, Świtlicę „Przystań” oraz  Wypożyczalnię sprzętu rechabilitacyjnego, które mieszczą się w budynku przy ul. Marcinkowskiego 6-8. Od 2016 roku Grudziądzkie Centrum Caritas administruje także Bursą Szkolną Caritas przy ul. Chełmińskiej 97.

Witamy na nowej stronie internetowej Grudziądzkiego Centrum Caritas