Remont i adaptacja nieużywanej części budynku przy ul. Marcinkowskiego 6-8

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty zrealizowało projekt pn.   „Remont i adaptacja nieużywanej części budynku przy ul. Marcinkowskiego 6-8 w Grudziądzu celem rozwoju świadczenia różnorodnych usług na rzecz lokalnej społeczności objętej systemem pomocy społecznej”.

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego  Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013.

W wyniku realizacji projektu  przebudowano obiekt i nadano mu nowe funkcje: społeczne, edukacyjne, kulturowe i rekreacyjne. Obiekt został przystosowany do funkcji społecznych, szkoleniowych i edukacyjnych (aktywizacja zawodowa, integracja społeczna). Projekt będzie oddziaływał w silnym stopniu na sferę społeczną z uwagi na to, że jego głównym celem jest zwiększenie możliwości grudziądzkiej Caritas w zakresie niesienia pomocy potrzebującym. Zapewnienie odpowiedniej opieki potrzebującym oraz ich aktywizacja wpłynie pozytywnie również na aspekt gospodarczy z uwagi na znaczące zwiększenie możliwości tych osób na rynku pracy.

Termin realizacji projektu: październik 2007- marzec 2015

Całkowita wartość inwestycji: 1 249 939,06 zł

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego: 724 122,41 zł

lip 5, 2019
W dniu 18.06.2019 r. Środowiskowy Dom Samopomocy Grudziądzkiego Centrum Caritas zorganizował festyn integracyjny pt. „Dziki Zachód”.  Impreza rozpoczęła się w Rudniku na plaży „Delfin”. Zaproszono 30 placówek działających na rzecz osób niepełnosprawnych do wspólnej zabawy.
cze 26, 2019
19 czerwca 2019 roku w Centrum Rozrywki Extreme w Grudziądzu odbył się Festyn rodzinny podsumowujący realizację projektu pn. "Przystań rodzicielska". W festynie udział wzięli Uczestnicy projektu, otoczenie Uczestników oraz mieszkańcy Grudziądza. Zapewniono liczne atrakcje m.in. dmuchane zamki, jazdę gokartami, alpaki, zumbę oraz ognisko z kiełbaskami.