Projekty

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty zrealizowało projekt pn.   „Remont i adaptacja nieużywanej części budynku przy ul. Marcinkowskiego 6-8 w Grudziądzu celem rozwoju świadczenia różnorodnych usług na rzecz lokalnej społeczności objętej systemem pomocy społecznej”.

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego  Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013.

W wyniku realizacji projektu  przebudowano obiekt i nadano mu nowe funkcje: społeczne, edukacyjne, kulturowe i rekreacyjne. Obiekt został przystosowany do funkcji społecznych, szkoleniowych i edukacyjnych (aktywizacja zawodowa, integracja społeczna). Projekt będzie oddziaływał w silnym stopniu na sferę społeczną z uwagi na to, że jego głównym celem jest zwiększenie możliwości grudziądzkiej Caritas w zakresie niesienia pomocy potrzebującym. Zapewnienie odpowiedniej opieki potrzebującym oraz ich aktywizacja wpłynie pozytywnie również na aspekt gospodarczy z uwagi na znaczące zwiększenie możliwości tych osób na rynku pracy.

Termin realizacji projektu: październik 2007- marzec 2015

Całkowita wartość inwestycji: 1 249 939,06 zł

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego: 724 122,41 zł

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.