Projekty

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty zrealizowało projekt pn.   „Remont i adaptacja nieużywanej części budynku przy ul. Marcinkowskiego 6-8 w Grudziądzu celem rozwoju świadczenia różnorodnych usług na rzecz lokalnej społeczności objętej systemem pomocy społecznej”.

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego  Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013.

W wyniku realizacji projektu  przebudowano obiekt i nadano mu nowe funkcje: społeczne, edukacyjne, kulturowe i rekreacyjne. Obiekt został przystosowany do funkcji społecznych, szkoleniowych i edukacyjnych (aktywizacja zawodowa, integracja społeczna). Projekt będzie oddziaływał w silnym stopniu na sferę społeczną z uwagi na to, że jego głównym celem jest zwiększenie możliwości grudziądzkiej Caritas w zakresie niesienia pomocy potrzebującym. Zapewnienie odpowiedniej opieki potrzebującym oraz ich aktywizacja wpłynie pozytywnie również na aspekt gospodarczy z uwagi na znaczące zwiększenie możliwości tych osób na rynku pracy.

Termin realizacji projektu: październik 2007- marzec 2015

Całkowita wartość inwestycji: 1 249 939,06 zł

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego: 724 122,41 zł

wrz 3, 2018
„Dar Juniora dla Seniora – a może odwrotnie?” – w dzisiejszym świecie coraz mniej jest rodzin mieszkających wielopokoleniowo a starość, choroba i śmierć dzieją się „jakby poza rodziną”. Przewrotność tematu kolonii pokazuje że nigdy nie wiadomo czy bardziej jesteśmy dającymi czy biorącymi w relacji międzypokoleniowej.
lip 31, 2018
Wzorem lat ubiegłych również w tym roku Grudziądzkie Centrum Caritas organizuje kolonie letnie dla dzieci z terenu naszego miasta. W tym roku na dwóch - 10 dniowych turnusach wypoczywać będzie prawie 100 dzieci.