Remont i adaptacja nieużywanej części budynku przy ul. Marcinkowskiego 6-8

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty zrealizowało projekt pn.   „Remont i adaptacja nieużywanej części budynku przy ul. Marcinkowskiego 6-8 w Grudziądzu celem rozwoju świadczenia różnorodnych usług na rzecz lokalnej społeczności objętej systemem pomocy społecznej”.

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego  Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013.

W wyniku realizacji projektu  przebudowano obiekt i nadano mu nowe funkcje: społeczne, edukacyjne, kulturowe i rekreacyjne. Obiekt został przystosowany do funkcji społecznych, szkoleniowych i edukacyjnych (aktywizacja zawodowa, integracja społeczna). Projekt będzie oddziaływał w silnym stopniu na sferę społeczną z uwagi na to, że jego głównym celem jest zwiększenie możliwości grudziądzkiej Caritas w zakresie niesienia pomocy potrzebującym. Zapewnienie odpowiedniej opieki potrzebującym oraz ich aktywizacja wpłynie pozytywnie również na aspekt gospodarczy z uwagi na znaczące zwiększenie możliwości tych osób na rynku pracy.

Termin realizacji projektu: październik 2007- marzec 2015

Całkowita wartość inwestycji: 1 249 939,06 zł

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego: 724 122,41 zł

gru 4, 2018
Grudziądzkie Centrum Caritas tradycyjnie, jak co roku przygotuje i przekaże paczki świąteczne rodzin potrzebujących z terenu Grudziądza. Przygotowanie paczek odbędzie się w ramach realizacji zadania publicznego powierzonego przez Gminę-Miasto Grudziadz: "Przygotowanie i przekazanie paczek żywnościowych z okazji Świąt Bożego Narodzenia dla rodzin korzystajacych z pomocy społecznej".
gru 3, 2018
Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to najbardziej rozpoznawalna akcja Caritas w Polsce. Co roku na polskich stołach wigilijnych płoną miliony charytatywnych świec Caritas, z których dochód przeznaczony jest na wsparcie najbardziej potrzebujących dzieci. Idea akcji od początku nawiązuje do tradycji związanej z pustym miejscem przy stole wigilijnym. Światło świec zachęca Polaków, by zaprosili do swojego domu najbardziej bezbronnych i najmniejszych ludzi.