Projekty

Grudziądzkie Centrum Caritas im. Błogosławionej Juty zrealizowało projekt pn.   „Remont i adaptacja nieużywanej części budynku przy ul. Marcinkowskiego 6-8 w Grudziądzu celem rozwoju świadczenia różnorodnych usług na rzecz lokalnej społeczności objętej systemem pomocy społecznej”.

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego  Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013.

W wyniku realizacji projektu  przebudowano obiekt i nadano mu nowe funkcje: społeczne, edukacyjne, kulturowe i rekreacyjne. Obiekt został przystosowany do funkcji społecznych, szkoleniowych i edukacyjnych (aktywizacja zawodowa, integracja społeczna). Projekt będzie oddziaływał w silnym stopniu na sferę społeczną z uwagi na to, że jego głównym celem jest zwiększenie możliwości grudziądzkiej Caritas w zakresie niesienia pomocy potrzebującym. Zapewnienie odpowiedniej opieki potrzebującym oraz ich aktywizacja wpłynie pozytywnie również na aspekt gospodarczy z uwagi na znaczące zwiększenie możliwości tych osób na rynku pracy.

Termin realizacji projektu: październik 2007- marzec 2015

Całkowita wartość inwestycji: 1 249 939,06 zł

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego: 724 122,41 zł

kwi 17, 2018

W Niedzielę Miłosierdzia, 8 kwietnia 2018 r. w kościele Niepokalanego Serca NMP nowi (i zarazem pierwsi) członkowie Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej Nr 16 w Grudziądzu złożyli swoje przyrzeczenie i otrzymali legitymacje członków SKC.

kwi 12, 2018

Dnia 10.04.2018 roku po raz pierwszy zagościł w naszych skromnych progach nowy Biskup Toruński –Jego Ekscelencja Ksiądz Biskup  Wiesław Śmigiel. Towarzyszył mu ksiądz Paweł Rochman - sekretarz i kapelan Biskupa. Spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze.