Rodzina w Centrum

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.rpo.kujawsko-pomorskie.pl

Zadanie publiczne pt. "Prowadzenie Centrum Wspierania Rodzin w ramach projektu partnerskiego pn. Rodzina w Centrum, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego"

Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Grudziądzu w partnerstwie z Regionalnym Ośrodkiem Polityki Społecznej w Toruniu i 22 samorządami powiatowymi i miejskimi z województwa kujawsko-pomorskiego realizuje projekt pn. „Rodzina w Centrum” współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Głównym celem ww. przedsięwzięcia jest zwiększenie dostępu do usług wparcia rodziny i pieczy zastępczej poprzez zbudowanie jednego zintegrowanego systemu pomocy dla rodzin w województwie kujawsko-pomorskim do 30.06.2018 r.

Grupę docelową projektu w naszym mieście stanowią usamodzielniani wychowankowie rodzinnej pieczy zastępczej, osoby przebywające w rodzinnej pieczy zastępczej, osoby w rodzinach przeżywających trudności w pełnieniu funkcji opiekuńczo-wychowawczych oraz osoby sprawujące rodzinną pieczę zastępczą. Wsparcie społeczne zostanie skierowane do łącznie 95 osób.

W ramach projektu jego beneficjenci zostaną objęci kompleksową pomocą m.in. w formie specjalistycznego poradnictwa rodzinnego – psychologicznego, pedagogicznego i prawnego, warsztatów wzmacniających kompetencje rodzicielskie, grup wsparcia. Ponadto 10 wychowanków opuszczających pieczę zastępczą otrzyma bony edukacyjne. Zajęcia aktywizacyjne będą odbywały się w utworzonym na potrzeby projektu przez Grudziądzkie Centrum Caritas (podmiot wyłoniony w drodze otwartego konkursu ofert) - Centrum Wspierania Rodzin (CWR) przy ul. Klasztornej 6.

Wsparcie w ramach CWR świadczone jest elastycznie zgodnie ze zgłaszanym indywidualnie zapotrzebowaniem, w tym: w godzinach popołudniowych, weekendy. CWR  w Grudziądzu czynne jest 6 dni w tygodniu w godzinach 7.30 – 15.30, a także zgodnie z zapotrzebowaniem.

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.