Praca dla niepełnosprawnych - projekt zakończony

Projekt pt. ”Praca dla niepełnosprawnych”
jest realizowany
w ramach Działania 7. 4  Niepełnosprawni na rynku pracy
 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki

LIDER PROJEKTU: Grudziądzkie Centrum CARITAS im. Błogosławionej Juty w Grudziądzu
Partner projektu: Powiatowy Urząd Pracy w Grudziądzu

Okres realizacji projektu: 01.12.2013 – 30.06.2015

Cel  główny projektu: podniesienie aktywizacji społecznej i zawodowej 40 Uczestników Projektu w wieku aktywności zawodowej zagrożonych wykluczeniem społecznym z powodu niepełnosprawności z terenu Grudziądza oraz powiatu grudziądzkiego do 30.06.2015 r.

Uczestnicy projektu

Projekt skierowany jest do 40 osób zagrożonych wykluczeniem społecznym z powodu niepełnosprawności (20K, 20M) (ze stopniem lekkim, umiarkowanym oraz znacznym) z terenu miasta Grudziądza i powiatu grudziądzkiego, w tym 30 osób (15K, 15M) bezrobotnych oraz 10 osób (5K, 5M) niepełnosprawnych  nieaktywnych zawodowo, 21 osób do 30 roku życia, 3 osoby z terenów wiejskich.

Przewidziane wsparcie:

• Poradnictwo zawodowe oraz pośrednictwo pracy dla wszystkich Uczestników Projektu
  • Staże dla 15 Uczestników Projektu
  • Subsydiowane zatrudnienie  połączone z doposażeniem lub wyposażeniem stanowiska pracy dla 15 Uczestników Projektu
  • Zatrudnienie wspomagane dla Uczestników Projektu odbywających staż lub subsydiowane zatrudnienie
  • Szkolenie zawodowe „Grafika komputerowa” dla 10 Uczestników Projektu
  • Zwrot kosztów dojazdu na wszystkie formy wsparcia dla wszystkich Uczestników Projektu

Wszelkie informacje dotyczące projektu można uzyskać:
w siedzibie CARITAS ul. Klasztorna 6 w pokoju  26 nr telefonu  605 173 605
oraz w Powiatowym Urzędzie Pracy w Grudziądzu w pokoju 210, 107, 106
 nr telefonu 056 643-84-47, 056 643-84-66, 056 643-84-73

lut 17, 2018
15 lutego 2018 r.  uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas w Grudziądzu wyjechali na mistrzostwa Futbolu Stołowego organizowanego przez Fundację im. Brata Alberta, Środowiskowego Domu Samopomocy w Toruniu. Na turnieju było 22 drużyny z ŚDS-ów, DPS-ów i WTZ  z regionu kujawsko-pomorskiego.
lut 17, 2018
Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy obchodzili Dzień Świętego Walentego – święto miłości i przyjaźni. Ten wyjątkowy dzień przepełniony był życzliwością, dobrymi życzeniami i morzem serduszek. Walentynki w Naszym Domu spędziliśmy w atmosferze wesołej zabawy w kolorach czerwieni i srebra. Poczta Walentynkowa pękała w szwach, miłe wierszyki, życzenia przesyłali wszyscy.